Domov svaté Rodiny

Pomozte vytvořit láskyplný domov
pro lidi s mentálním postižením. I malý dar je pro nás velkou pomocí.

Chci pomoci

25 let Adopce na dálku

Díky vaší pomoci mohlo získat vzdělání přes 32 tisíc potřebných dětí. Děkujeme!

Chcete pomoci i Vy?

Nemocnice v Ugandě

K záchraně životů stačí docela málo. Zapojte se, prosíme, do sbírky pro Českou nemocnici v Ugandě.

Tříkrálová sbírka 2018

Tříkrálová sbírka v pražské arcidiecézi podpoří seniory a matky s dětmi v tísni.

Kalendář s příběhem

Kalendář 2018 ukazuje konkrétní životní příběhy, jichž se Charita svou pomocí dotýká.

Prague Cello Quartet zahraje klasiku i rock

Na 24. benefičním koncertu vystoupí Prague Cello Quartet. Přinášíme rozhovor s jeho zakladatelem Petrem Špačkem.

„Prague Cello Quartet přináší inteligentní humor plný vkusné zábavy, virtuozity, vášnivého nadšení, instrumentální akrobacie i šarmu, který uchvátí publikum každého věku,“ napsal hudebník a kritik Libor Nováček o tomto výjimečném souboru. Kvarteto bylo založeno v roce 2006 z iniciativy vynikajícího mladého violoncellisty PETRA ŠPAČKA.

Vaše kvarteto je unikátní nejen svým stylem, ale i složením souboru. Jak vznikl nápad založit kvarteto čtyř violoncell?

Líbí se nám violoncellový zvuk. A nejen nám. Mnoho lidí ve světě považuje cello za nejhezčí nástroj. Setkal jsem se s tím ve Spojených státech, kde jsem studoval. Skoro každý, koho se v Americe zeptáte, vám řekne, že jeho oblíbený nástroj je violoncello. Tak jsme si řekli, proč nedat čtyři cella dohromady. Proč ne čtyřikrát nejhezčí nástroj na světě? (smích)

Váš repertoár je široký. Hrajete klasiku, jazz i populární a filmovou hudbu. Jak si skladby vybíráte?

Vypozoroval jsem, že lidi daleko radši poslouchají to, co znají, než to, co neznají. Snažíme se tomu vyjít vstříc. Hrajeme populárnější skladby. Na druhou stranu nehrajeme všechny populární věci. Nehrajeme písničky, které nepovažujeme za kvalitní. Vybíráme si.

Co podle vás znamená kvalitní?

Písnička musí mít hezkou melodickou linii a bohatou harmonii. Jsme kolikrát fascinováni harmoniemi v popové a rockové hudbě. Třeba skupina Queen. Jejich Bohemian Rhapsody je veledílo. Senzačně zkomponované. To už není jen písnička, to je kompozice, bohatost harmonií, která se objevuje v klasické hudbě, přenesená do rocku.

Co vás v nejbližší době čeká?

Vedle koncertního turné do Japonska, koncertu v Římě a natočení dvou videoklipů se chystáme na soutěž do Spojených států. Pořádá ji agentura CAG pro mladé umělce z celého světa. Při soutěži se hodnotí potenciál uspět na trhu, proslavit se. Důležitá je tedy nejen technická virtuozita a provedení skladby, ale i vizuální a celkový dojem z představení. Vítěz získává dvouletou smlouvu a podporu v začátcích své kariéry.

Spolu s přihláškou do soutěže jsme odeslali nahrávky, motivační dopis a životopisy. Čekali jsme několik měsíců. Nedávno nám přišel z agentury e-mail, že postupujeme do semifinále, které se koná v říjnu v New Yorku.

Takže na benefičním koncertu 31. října už budeme vědět výsledek.

Ano. Benefiční koncert bude naším prvním vystoupením po příjezdu z Ameriky.

Držíme palce. Jak se na benefiční koncert těšíte?

Těším se moc. Nejvíc mě láká naplněný Obecní dům. Na benefičním koncertu jsem hrál loni, před třemi a pěti lety. Vždycky je to výjimečný pocit. Vyjít před orchestr, vidět tisícovku lidí v hledišti. S kvartetem to bude ještě zajímavější, protože na tak velkém pódiu budeme jen my čtyři.

Můžeme připomenout, že pro naši Charitu už jste s kvartetem hráli. Bylo to při letošní Tříkrálové sbírce. Jak na vystoupení vzpomínáte?

Hráli jsme ve vestibulu Hlavního nádraží někde mezi výjezdem eskalátorů a knihkupectvím. Nevěděli jsme, co od toho čekat. Spousta lidí, kteří čekají na vlak, nemá co dělat, tak přišli a poslouchali.

Dopadlo to výborně. Dali jsme si na sebe korunky králů. Nikdy předtím jsme nedělali benefici na ulici.

Znáte některé konkrétní projekty pražské Charity?

Znám Adopce na dálku. Už na základní škole jsme se s naší školou skládali na školné pro dítě v Africe. Vím, že Charita provozuje azylové domy, domy pro seniory a další služby.

Léto je za námi. Jak jste během prázdnin odpočíval? Máte vůbec čas na další koníčky vedle violoncella?

Hodně čtu. Četbu jsem na škole zanedbával. Byl jsem vždycky rebel odmítající cokoli, do čeho mě nutili. Po maturitě, když už jsem číst nemusel, mě to začalo bavit. Čtu knížky zaměřené na osobní rozvoj, křesťanskou literaturu, nedávno jsem si koupil Orwellův 1984. Zjišťuji díky knihám spoustu nových věcí, o kterých jsem neměl ani tušení

PETR ŠPAČEK (*1988) je absolventem pražské AMU a prestižní americké hudební školy New England Conservatory v Bostonu. Je vítězem mezinárodní soutěže Concertino Praga. Jako violoncellista vystupuje sólově, založil ale také soubor Prague Cello Quartet, který se snaží vážnou hudbu nabídnout i těm lidem, kteří ji běžně neposlouchají. Bratr Petra Špačka Josef je koncertním mistrem České filharmonie, otec hraje v České filharmonii na violoncello.