Senioři v Mukařově vzpomínali na Josefa kardinála Berana

11. 6. 2018

Senioři v Mukařově vzpomínali na Josefa kardinála Berana

Jedna z našich služeb – Domov pro seniory – sídlí v Mukařově v objektu, v němž byl krátce před svým posledním odletem do Říma internován kardinál Beran. Vzpomínka na něj je zde stále živá. Domov pro seniory nese dokonce jeho jméno. Nedávno jsme prožívali návrat kardinála Berana do vlasti, kdy byly jeho ostatky převezeny z Říma do Prahy a uloženy v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Senioři z našeho Domova nemohli být v Praze a těchto událostí se přímo zúčastnit. Na kardinála Berana proto spolu s kardinálem Dukou nyní zavzpomínali v pátek 8. června přímo v Mukařově.

Kardinál Dominik Duka zamířil nejprve do Říčan, kde ho přivítal starosta Vladimír Kořen. Při svátečním obědě starosta ocenil výbornou spolupráci města s říčanskou farností a s Arcidiecézní charitou.

Kardinál Dominik Duka poté celebroval slavnostní mši svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mukařově. „Na tuto událost se naši senioři dlouho těšili,“ říká Alena Hanková, ředitelka Domova pro seniory kardinála Berana, „slavnost si nenechali ujít ani obyvatelé Mukařova. V kostele se sešlo téměř 200 lidí.“

Během mše se vzpomínalo na kardinála Berana a jeho internaci v Mukařově, na jeho odvahu a to, že je nám dodnes vzorem. Otec kardinál připomněl, že v neděli bude mít kardinál Beran výročí svého kněžského svěcení (10. 6. 1911).

Po mši svaté byli hosté pozváni na zahradu Domova pro seniory kardinála Berana na pohoštění. „Mše svatá byla krásná. Hudba nádherná. Jsem vděčná otci kardinálovi, že nás opět navštívil,“ odpovídá jedna ze seniorek na otázku, co se jí nejvíc líbilo.

Senioři v Mukařově vzpomínali na Josefa kardinála Berana Senioři v Mukařově vzpomínali na Josefa kardinála Berana