HUMANITÁRNÍ POMOC

Humanitární pomoc reaguje na krize způsobené přírodními katastrofami nebo válečnými konflikty. Jejím cílem je v první fázi záchrana lidských životů, zajištění jídla, vody, přístřeší, základních hygienických potřeb, zdravotní péče i psychologické pomoci. Na rozdíl od rozvojové spolupráce jsou humanitární intervence krátkodobé, využívají i provizorních řešení k překonání bezprostředních rizik a předejití největších ztrát. V druhé fázi je třeba obnovit základní fungování společnosti, obnovit školství, zemědělskou výrobu, infrastrukturu, fungování samosprávy apod.

Charita Praha je součástí mezinárodní sítě Caritas Internationalis, která pracuje ve více než 200 zemích světa. Charitní organizace je tak jednou z největších celosvětových sítí, která dokáže okamžitě reagovat na humanitární krize kdekoli ve světě. Charita má propracovaný systém humanitární intervence včetně dělby práce mezi svými jednotlivými složkami. Z Koncepce poskytování humanitární pomoci Charity České republiky, která byla přijata v roce 2006, vyplývá, že hlavním koordinátorem humanitární pomoci u nás je Charita Česká republika. (Arci)diecézní charity se zapojují do humanitární pomoci v cílových zemích, v nichž mají již vybudované zázemí pro práci díky existujícím rozvojovým programům.

Užitečné odkazy

Aktuální články

<23-2213-0><23-2213-0>

Pomoc rodině, která přišla o všechno

Stalo se to jednoho nedělního večera, kdy ve vesnici Gira v severougandském kraji Nebbi zažila rodina malé dívky Jovie největší šok v životě. Cestou domů z kostela dostali zprávu, že jejich příbytek a všechno uvnitř shořelo na popel.

Tábor Bidi Bidi v Ugandě hostí uprchlíky z Jižního Súdánu

Tábor obývá 272 000 uprchlíků (foto: Tommy Trenchard).

Ještě před sedmi měsíci byla Bidi Bidi poklidná vesnice uprostřed pastvin ležící na severu Ugandy. Nyní Bidi Bidi obývá navíc i 272 000 osob, čímž se vesnice stala druhým největším uprchlickým táborem na světě. Před válkou a hladomorem sem totiž utíkají lidé z Jižního Súdánu.

České děti zachraňují malé syrské uprchlíky před mrazem

Ministerstvo vnitra zorganizovalo s pomocí hnutí Na vlastních nohou Stonožka a Charitou ČR sbírku teplého oblečení pro uprchlé syrské děti postižené válečným konfliktem v jejich zemi. České "stonožkové" děti sebraly skoro 20 tun oblečení, které nyní třídí dobrovolníci a pracovníci Charity. »»»

Charita ČR si připomene Světový humanitární den

Charita ČR se připojuje k oslavě Světového humanitárního dne vyhlášeného Organizací spojených národů. 19. srpen je uznáním práce všech humanitárních pracovníků, kteří pomáhají lidem zasažených přírodní či společenskou katastrofou či kteří během své práce pro jiné přišli o život.

Světoví odborníci na humanitární pomoc se sejdou 31. března v Praze

Humanitární pomoc na křižovatce, to je téma 1. Humanitárního kongresu, který pořádají největší české neziskové organizace už v sobotu 31. března 2012 na půdě Karlovy univerzity v Praze. Humanitární kongres je mezinárodní platformou pro výměnu zkušeností, informací a nápadů, které se týkají humanitární pomoci. Sdružuje přední odborníky z nevládních a humanitárních organizací, vysokých škol a médií.

Japonsko půl roku po zemětřesení – obnova pokračuje

Z monitorovací cesty do Japonska, do oblastí postižených zemětřesením a vlnou tsunami, se vrátil ředitel Arcidiecézní charity Praha JAROSLAV NĚMEC. Cesty se zúčastnili i další zástupci humanitárních organizací, které se na obnově země podílí, mezi nimi např. Charita Německo či americká Charita Catholic Relief Services. Jaká je situace v Japonsku půl roku po katastrofě? Čtěte více.

Vyhlašujeme sbírku pro Somálsko a Etiopii

Somálsko a Etiopie se ocitly na pokraji hladomoru. Do pomoci postiženým oblastem se již zapojily jednotlivé národní Charity ve světě. Charita ČR vyhlašuje finanční sbírku a věnuje 5000 € ze svého krizového fondu.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371