PODPORA KOMUNITNÍHO ROZVOJE

V současné době žije v ponižujících podmínkách extrémní chudoby více než miliarda lidí. Tito lidé nemají stabilní zdroj příjmů. Pracují jako námezdní síla v zemědělství, v továrnách, při stavbách silnic a podobně. Nemohou se spolehnout na pojištění v nezaměstnanosti či v nemoci, nemají ani stálou pracovní smlouvu. V rozvojovém světě se dokonce setkáváme s novodobými formami nevolnictví a otroctví.

Příčinou této situace je celá řada faktorů a řešení bývá složité a komplexní. Aby byla naše pomoc efektivní a trvalá, respektujeme řadu principů rozvojové spolupráce: pomáháme tak, abychom nedělali lidi na naší pomoci závislé, naopak podporujeme jejich motivaci a snahu pomoc si vlastními silami. Respektujeme přitom místní kulturu. Uvědomujeme si, že klíčová je dobrá znalost místních podmínek, hodnot a zvyků. Spolupracujeme proto dlouhodobě s důvěryhodnými místními partnerskými organizacemi.

Užitečné odkazy

Aktuální články

Půjčka mi pomohla být více soběstačný (Zambie)

Pan WILLIE KAPANGA, vdovec, otec pěti dětí z chudinské čtvrti Kyawama v zambijském Solwezi byl na sklonku minulého roku jedním z rodičů, kteří si od Arcidiecézní charity Praha půjčili finanční obnos na drobné podnikání. Založil si malý obchůdek se smíšeným zbožím. Svou půjčku splatil a díky obchůdku má nyní stálý příjem.

V Ugandě jsme pořádali soutěž o nejlepší divadlo na téma ‚nebezpeční šamani‘

Tradice nás obohacují. Přinášejí stabilitu, jistotu, jsou zdrojem naší identity. Některé tradice však ubližují a jsou překážkou v rozvoji a zlepšování životních podmínek. Jedna z takových tradic v Ugandě je důvěra v čarodějnictví a využívání služeb šamanů. Abychom přispěli k osvětě, uspořádali jsme soutěž o nejlepší divadelní scénku na téma „šamanství a jeho negativní dopady na společnost“.

Pomoc rodině, která přišla o všechno

Stalo se to jednoho nedělního večera, kdy ve vesnici Gira v severougandském kraji Nebbi zažila rodina malé dívky Jovie největší šok v životě. Cestou domů z kostela dostali zprávu, že jejich příbytek a všechno uvnitř shořelo na popel.

Otec sedmi dětí našel své poslání v Adopci na dálku: Vzdělání mění život, říká

Pan LLOYD KALAMBA, otec sedmi dětí ze zambijského Solwezi, slaví letos dvě jubilea. Padesáté narozeniny. A také deset let práce pro Adopce na dálku®. „Jsem rád, že můžu spolupracovat s tak zkušeným a obětavým člověkem. Desetileté pracovní jubileum je velmi vzácné. V Zambii jsou u zahraničních nevládních organizací pravidlem krátkodobé pracovní vztahy,“ říká Aleš Vacek, vedoucí zambijské mise Arcidiecézní charity Praha, který pro Bulletin zachytil rozhovor s panem Kalambou.

Česká pomoc v Chikmagaluru (Indie)

Otec MARCEL PINTO je ředitelem Diecézní charity v jihoindickém Chikmagaluru. Čeští dárci zde podporují 175 dětí v programu Adopce na dálku® a 5,5 tisíce dospělých, jimž pomáhají k větší soběstačnosti.

Sestra Maria Goretti: Jsme vděčni za vaši pomoc

Vděčnost a poděkování za pomoc nejchudším dětem, to bylo hlavní poselství včerejší debaty sestry Marie Goretti z Indie s dárci. Sestra vyprávěla, jak konkrétně pomoc probíhá a jaké má výsledky. Odpovídala na konkrétní otázky přítomných, které se týkaly „adoptovaných“ dětí i života v Indii.

Paní Caroline ze Zambie: Po 20 letech jsem se díky Charitě vrátila do školy

Paní Caroline Nyerenda (38) je matkou pěti dětí. Díky Arcidiecézní charitě Praha se po dvaceti letech vrátila zpět na základní školu. Ve vzdělání pokračuje dál. Jejím snem je stát se učitelkou.

Příběhy žen, které se postavily na vlastní nohy (Indie)

Do třetího roku svého fungování právě vešel náš projekt v jihoindickém kraji Chimkagalur. Místní ženy vytvářejí svépomocné skupiny a společně potom spoří, vzdělávají se a hledají řešení svých problémů. „Do svépomocných skupin chceme během tří let zapojit pět a půl tisíce lidí z šedesáti vesnic,“ říká Natálie Podolcová z Centra zahraniční spolupráce.

Vzdělání otevírá šanci na lepší budoucnost nejen dětem, ale i dospělým

Pomoc českých dárců směřuje v rámci rozvojových programů Arcidiecézní charity Praha ke konkrétním sociálně slabým rodinám. V Ugandě mohla paní Habbiba Kisakye absolvovat kadeřnický kurz na Odborném učilišti v Mallongwe. Mnoho věcí se díky tomu v jejím životě změnilo.

Což takhle dát si špenát ze Solwezi?

Prodej rajčat, sušených ryb, dřevěného uhlí, použitého oblečení, pěstování zeleniny nebo smažení sladkých koblížků pro kolemjdoucí na tržišti. I tak se dá začít s podnikáním. Třicet rodin v Zambii získalo nový zdroj obživy díky drobné finanční půjčce. Jednou z nich je paní Violet Kapiololo.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371