Naše pomoc v Bělorusku

Arcidiecézní charita Praha se v severovýchodní části Evropy angažuje od poloviny devadesátých let. Programy v Lotyšsku a Litvě byly postupně se zlepšující se ekonomickou situací v těchto zemích ukončeny a pomoc byla nově směřována do Běloruska.

Cílovou skupinou je chudé vesnické obyvatelstvo a sociálně slabé rodiny ve městech Vitebsk a Grodno. Charitní programy v Bělorusku mají vedle pomoci sociálně potřebným ještě další rozměr – umožňují lidem získat zkušenosti s fungováním demokratického systému. Vedle programu Adopce na dálku® pořádá Charita tradičně letní pobyty pro děti v České republice.

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Bělorusku. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 500 (Bělorusko).

Užitečné odkazy

Aktuálně z Běloruska:

Vánoční přání od dětí z programu Adopce na dálku

Posíláme videopozdrav od dětí z programu Adopce na dálku® pro všechny, kteří jim umožňují chodit do školy a těšit se na lepší budoucnost. Děkujeme vám!

Děti z programu Adopce na dálku přijely na prázdniny do Česka

Z Běloruska přicestovalo v polovině června 45 dětí z programu Adopce na dálku® a jejich sourozenců. Arcidiecézní charita Praha spolu s českými dárci připravila pro děti ze sociálně slabých rodin desetidenní prázdninový pobyt. Děti zažily bohatý program. Prodloužený víkend měly možnost strávit v českých rodinách.

Julie z Běloruska může díky českým dárcům rozvíjet svůj talent

Sedmým rokem pomáhá program Adopce na dálku® Julii z Běloruska. Díky dárcům z Česka mohla v zájmových kroužcích rozvíjet svůj výtvarný talent. To nasměřovalo tuto nadanou dívku v dalším studiu.

Jak žijí Bulbaši. Zpráva Táni Kandratovich z návštěvy Běloruska

Začátkem října jsem se v Bělorusku zúčastnila III. mezinárodního setkání partnerů Charity Bělorusko, které probíhalo v Minsku. Rovněž se mi podařilo podívat se do Vitebska, do oblasti, kam směřuje podpora českých dárců konkrétním sociálně slabým rodinám. Navštívila jsem několik dětí zapojených do programu Adopce na dálku®.

Mezinárodní fórum o charitní pomoci v Bělorusku

Charita Bělorusko pořádala minulý týden mezinárodní fórum, při němž se setkali pracovníci běloruské Charity i její hlavní zahraniční partneři. Do Minsku se sjeli zástupci Charity z Německa, Rakouska, České republiky i představitelé z Caritas Europa a Caritas Internationalis.

České prázdniny běloruských dětí

Na týdenní prázdninový pobyt přijelo do České republiky pět desítek běloruských dětí z programu Adopce na dálku®. Poznaly Krkonoše i hlavní město. Část pobytu strávily v českých rodinách. Pobytu běloruských dětí v Čechách se věnuje článek v aktuálním vydání Katolického týdeníku. >>>

Návštěva soukromého muzea v Grodnu

Děti z Adopce na dálku® v běloruském Grodnu navštívily první soukromé muzeum věnované historii života v tomto městě. Muzeum vzniklo z iniciativy pana Janusze Parulise, který během celého života sbírá věci po svých předcích. Několik tisíc exponátů od obrazů až po nádobí, které si předávalo  několik pokolení jeho rodu, pochází i z konce 17. století.  Nejvíce děti zajímalo dobové oblečení, hudební nástroje a potřeby pro domácnost.

Letní pobyt pro děti z Běloruska se blíží

Ve dnech 10 – 19. června přijedou děti z běloruského programu Adopce na dálku® do České republiky. První dny stráví v Krkonoších, potom na ně čeká atraktivní program v Praze v okolí. Ve dnech 16 – 19. června stráví děti prodloužený víkend v rodinách dárců.
Podpořte, prosíme, prázdniny běloruských dětí ze sociálně slabých rodin: číslo účtu 749011/0100, variabilní symbol: 20550, specifický symbol: vaše registrační číslo v databázi dárců. Děkujeme!

Křižová cesta pro děti (Bělorusko)

Během velkého postu byla v Lyntupech ve Vitebské diecézi organizována pobožnost křížové cesty pro děti z Adopce na dálku® z místní farnosti. Cesta zahrnovala čtrnáct zastavení, během nichž děti sledovaly události spojené s ukřižováním Ježíše Krista a také rozvažovaly o svých skutcích, o životě chudých a potřebných lidí, učily se v očích každého potřebného člověka vidět Ježíše Krista.

„Co víme o požáru“

Děti z Adopce na dálku® v Bělorusku pomáhají jako dobrovolníci. V dětském domově ve Vitebsku uspořádaly akci „Co víme o požáru“. Malí chlapci a děvčata z dětského domova spolu s dobrovolníky vyráběli obrázky a koláže na toto téma. Zvláště aktivní byli kluci, všichni chtěli být požárníci.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371