Naše pomoc v Bělorusku

Arcidiecézní charita Praha se v severovýchodní části Evropy angažuje od poloviny devadesátých let. Programy v Lotyšsku a Litvě byly postupně se zlepšující se ekonomickou situací v těchto zemích ukončeny a pomoc byla nově směřována do Běloruska.

Cílovou skupinou je chudé vesnické obyvatelstvo a sociálně slabé rodiny ve městech Vitebsk a Grodno. Charitní programy v Bělorusku mají vedle pomoci sociálně potřebným ještě další rozměr – umožňují lidem získat zkušenosti s fungováním demokratického systému. Vedle programu Adopce na dálku® pořádá Charita tradičně letní pobyty pro děti v České republice.

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Bělorusku. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 500 (Bělorusko).

Užitečné odkazy

Aktuálně z Běloruska:

Děti z programu Adopce na dálku přijely na prázdniny do Česka

Z Běloruska přicestovalo v polovině června 45 dětí z programu Adopce na dálku® a jejich sourozenců. Arcidiecézní charita Praha spolu s českými dárci připravila pro děti ze sociálně slabých rodin desetidenní prázdninový pobyt. Děti zažily bohatý program. Prodloužený víkend měly možnost strávit v českých rodinách.

Julie z Běloruska může díky českým dárcům rozvíjet svůj talent

Sedmým rokem pomáhá program Adopce na dálku® Julii z Běloruska. Díky dárcům z Česka mohla v zájmových kroužcích rozvíjet svůj výtvarný talent. To nasměřovalo tuto nadanou dívku v dalším studiu.

Jak žijí Bulbaši. Zpráva Táni Kandratovich z návštěvy Běloruska

Začátkem října jsem se v Bělorusku zúčastnila III. mezinárodního setkání partnerů Charity Bělorusko, které probíhalo v Minsku. Rovněž se mi podařilo podívat se do Vitebska, do oblasti, kam směřuje podpora českých dárců konkrétním sociálně slabým rodinám. Navštívila jsem několik dětí zapojených do programu Adopce na dálku®.

Mezinárodní fórum o charitní pomoci v Bělorusku

Charita Bělorusko pořádala minulý týden mezinárodní fórum, při němž se setkali pracovníci běloruské Charity i její hlavní zahraniční partneři. Do Minsku se sjeli zástupci Charity z Německa, Rakouska, České republiky i představitelé z Caritas Europa a Caritas Internationalis.

České prázdniny běloruských dětí

Na týdenní prázdninový pobyt přijelo do České republiky pět desítek běloruských dětí z programu Adopce na dálku®. Poznaly Krkonoše i hlavní město. Část pobytu strávily v českých rodinách. Pobytu běloruských dětí v Čechách se věnuje článek v aktuálním vydání Katolického týdeníku. >>>

Návštěva soukromého muzea v Grodnu

Děti z Adopce na dálku® v běloruském Grodnu navštívily první soukromé muzeum věnované historii života v tomto městě. Muzeum vzniklo z iniciativy pana Janusze Parulise, který během celého života sbírá věci po svých předcích. Několik tisíc exponátů od obrazů až po nádobí, které si předávalo  několik pokolení jeho rodu, pochází i z konce 17. století.  Nejvíce děti zajímalo dobové oblečení, hudební nástroje a potřeby pro domácnost.

Letní pobyt pro děti z Běloruska se blíží

Ve dnech 10 – 19. června přijedou děti z běloruského programu Adopce na dálku® do České republiky. První dny stráví v Krkonoších, potom na ně čeká atraktivní program v Praze v okolí. Ve dnech 16 – 19. června stráví děti prodloužený víkend v rodinách dárců.
Podpořte, prosíme, prázdniny běloruských dětí ze sociálně slabých rodin: číslo účtu 749011/0100, variabilní symbol: 20550, specifický symbol: vaše registrační číslo v databázi dárců. Děkujeme!

Křižová cesta pro děti (Bělorusko)

Během velkého postu byla v Lyntupech ve Vitebské diecézi organizována pobožnost křížové cesty pro děti z Adopce na dálku® z místní farnosti. Cesta zahrnovala čtrnáct zastavení, během nichž děti sledovaly události spojené s ukřižováním Ježíše Krista a také rozvažovaly o svých skutcích, o životě chudých a potřebných lidí, učily se v očích každého potřebného člověka vidět Ježíše Krista.

„Co víme o požáru“

Děti z Adopce na dálku® v Bělorusku pomáhají jako dobrovolníci. V dětském domově ve Vitebsku uspořádaly akci „Co víme o požáru“. Malí chlapci a děvčata z dětského domova spolu s dobrovolníky vyráběli obrázky a koláže na toto téma. Zvláště aktivní byli kluci, všichni chtěli být požárníci.

Výlet do Minska přinesl dětem z Lyntup spoustu zážitků

Na konci února jsme pro děti z programu Adopce na dálku® v Bělorusku zorganizovali výlet do hlavního města Minska. Měly možnost podívat se nejen na historické památky, ale také zažít vzrušující návštěvu cirkusu. Klauni, vtipní křečci, sportovní medvědi, veselí papoušci, pes Chaplin, Fríské koně a nejvýznamnější účastník představení, slon-kadeřník, přinesli ve svých vystoupeních nezapomenutelné zážitky pro děti z programu Adopce na dálku®

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371