Naše pomoc v Ugandě

Uganda je první africkou zemí, kam Arcidiecézní charita Praha rozšířila svou působnost. V roce 2001 zde zahájil činnost program Adopce na dálku® a brzy následovaly další rozvojové projekty (v oblasti vzdělávání, zdravotní péče a místního rozvoje) i humanitární intervence.

Rozvojovou práci Charity v Ugandě koordinují čeští pracovníci a dobrovolníci pod hlavičkou dceřiné organizace Uganda Czech Development Trust. Tuto organizaci založila Arcidiecézní charita Praha spolu s místními partnery (členem Rady ředitelů je mj. arcibiskup Cyprian Lwanga, viceprezident Caritas Internationalis a prezident Caritas Afrika). Vedle realizace projektů prostřednictvím své dceřiné organizace rozvíjíme spolupráci s dalšími 5 místními organizacemi (diecéze Kasana Luweero, Lugazi, Kiyinda-Mityana, Nebbi a Gulu).

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Ugandě. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 200 (Uganda).

Užitečné odkazy

Aktuálně z Ugandy:

Na koncertě se vzpomínalo na kardinála Vlka. „Na Charitu pamatoval v závěti," oznámil Marek Eben

Arcidiecézní charita Praha uspořádala 31. října benefiční koncert pro Českou nemocnici v Ugandě. Benefice se zúčastnilo přes tisíc posluchačů, kteří vyslechli Requiem W. A. Mozarta. Večer byl zároveň vzpomínkou na kardinála Miloslava Vlka, který měl k Arcidiecézní charitě Praha blízko.

Česká nemocnice v Ugandě získá novou sanitku díky podpoře Program Health Plus

Největší český zdravotnický projekt v zahraničí získá nový sanitní vůz. České nemocnici sv. Karla Lwangy v Ugandě ho daruje soukromá poliklinika Program Health Plus. Při té příležitosti se v prostorách kliniky v Kartouzské ulici v Praze 5 uskuteční ve čtvrtek 26. října výstava fotografií z rovníkové Afriky.

ZŠ sv. Jana Nepomuckého v Ugandě ožila dětskými soutěžemi

V Základní škole svatého Jana Nepomuckého v ugandské Kitule se konal zábavní den s názvem ‚Talent Show‘. Děti soutěžily ve skákání v pytli, v plnění plastových lahví vodou z dlaní, ve hře o židli, nošení vajíček, ve čtení, psaní a recitaci básní, zpěvu, tanci, moderování televizních zpráv a dokonce v loupání banánů matooke – nejtypičtější potraviny regionu. Každé dítě ukázalo obecenstvu, že talent nediskriminuje. Každé dítě, má-li potřebnou podporu, může vyniknout.

V Ugandě jsme pořádali soutěž o nejlepší divadlo na téma ‚nebezpeční šamani‘

Tradice nás obohacují. Přinášejí stabilitu, jistotu, jsou zdrojem naší identity. Některé tradice však ubližují a jsou překážkou v rozvoji a zlepšování životních podmínek. Jedna z takových tradic v Ugandě je důvěra v čarodějnictví a využívání služeb šamanů. Abychom přispěli k osvětě, uspořádali jsme soutěž o nejlepší divadelní scénku na téma „šamanství a jeho negativní dopady na společnost“.

Pomoc rodině, která přišla o všechno

Stalo se to jednoho nedělního večera, kdy ve vesnici Gira v severougandském kraji Nebbi zažila rodina malé dívky Jovie největší šok v životě. Cestou domů z kostela dostali zprávu, že jejich příbytek a všechno uvnitř shořelo na popel.

Tábor Bidi Bidi v Ugandě hostí uprchlíky z Jižního Súdánu

Tábor obývá 272 000 uprchlíků (foto: Tommy Trenchard).

Ještě před sedmi měsíci byla Bidi Bidi poklidná vesnice uprostřed pastvin ležící na severu Ugandy. Nyní Bidi Bidi obývá navíc i 272 000 osob, čímž se vesnice stala druhým největším uprchlickým táborem na světě. Před válkou a hladomorem sem totiž utíkají lidé z Jižního Súdánu.

„Mé" africké dítě má mobil! Je skutečně potřebné?

Několik dárců dostalo v rámci programu Adopce na dálku® aktuální fotografii dítěte, které na ní drží v ruce mobil. Obrátili se na nás s dotazem a obavami, zda toto dítě opravdu patří mezi nejpotřebnější, když jeho rodina vlastní mobilní telefon. Více k tomuto tématu najdete v následujícím článku >>>

Vzdělání otevírá šanci na lepší budoucnost nejen dětem, ale i dospělým

Pomoc českých dárců směřuje v rámci rozvojových programů Arcidiecézní charity Praha ke konkrétním sociálně slabým rodinám. V Ugandě mohla paní Habbiba Kisakye absolvovat kadeřnický kurz na Odborném učilišti v Mallongwe. Mnoho věcí se díky tomu v jejím životě změnilo.

Life Skills – dovednosti, které chceme předávat dětem z Adopce na dálku®

Tým našich pracovníků v programu Adopce na dálku® v Ugandě měl nedávno možnost absolvovat workshop zaměřený na rozvoj Life Skills (životní dovednosti či dovednosti potřebné v každodenním životě). Mirka Doležalová, zástupce Arcidiecézní charity Praha v Ugandě, vysvětluje: „Life Skills vnímám jako učení, které jde k podstatě a které zvyšuje uvědomění lidí, otvírá jim nové otázky a životní perspektivy. Jsem ráda, že se workshopu mohly účatnit tři desítky našich místních pracovníků. Chceme, aby s jednotlivými tématy postupně seznamovali děti z programu Adopce na dálku i jejich rodiče.”

V České nemocnici v Buikwe se narodila čtyřčata

Císařským řezem se v polovině července narodila v České nemocnici v Ugandě čtyřčata. Maminka i všechny čtyři holčičky vážící od 1,4 do 1,7 kilogramů jsou v pořádku. Zpráva o této mimořádné události se i díky médiím brzy rozšířila. Do nemocnice přicházely zástupy lidí s dárky, oblečením i finanční podporou pro početnou rodinu čítající nyní devět dětí.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371