Naše pomoc v Ugandě

Uganda je první africkou zemí, kam Arcidiecézní charita Praha rozšířila svou působnost. V roce 2001 zde zahájil činnost program Adopce na dálku® a brzy následovaly další rozvojové projekty (v oblasti vzdělávání, zdravotní péče a místního rozvoje) i humanitární intervence.

Rozvojovou práci Charity v Ugandě koordinují čeští pracovníci a dobrovolníci pod hlavičkou dceřiné organizace Uganda Czech Development Trust. Tuto organizaci založila Arcidiecézní charita Praha spolu s místními partnery (členem Rady ředitelů je mj. arcibiskup Cyprian Lwanga, viceprezident Caritas Internationalis a prezident Caritas Afrika). Vedle realizace projektů prostřednictvím své dceřiné organizace rozvíjíme spolupráci s dalšími 5 místními organizacemi (diecéze Kasana Luweero, Lugazi, Kiyinda-Mityana, Nebbi a Gulu).

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Ugandě. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 200 (Uganda).

Užitečné odkazy

Aktuálně z Ugandy:

Tábor Bidi Bidi v Ugandě hostí uprchlíky z Jižního Súdánu

Tábor obývá 272 000 uprchlíků (foto: Tommy Trenchard).

Ještě před sedmi měsíci byla Bidi Bidi poklidná vesnice uprostřed pastvin ležící na severu Ugandy. Nyní Bidi Bidi obývá navíc i 272 000 osob, čímž se vesnice stala druhým největším uprchlickým táborem na světě. Před válkou a hladomorem sem totiž utíkají lidé z Jižního Súdánu.

„Mé" africké dítě má mobil! Je skutečně potřebné?

Několik dárců dostalo v rámci programu Adopce na dálku® aktuální fotografii dítěte, které na ní drží v ruce mobil. Obrátili se na nás s dotazem a obavami, zda toto dítě opravdu patří mezi nejpotřebnější, když jeho rodina vlastní mobilní telefon. Více k tomuto tématu najdete v následujícím článku >>>

Vzdělání otevírá šanci na lepší budoucnost nejen dětem, ale i dospělým

Pomoc českých dárců směřuje v rámci rozvojových programů Arcidiecézní charity Praha ke konkrétním sociálně slabým rodinám. V Ugandě mohla paní Habbiba Kisakye absolvovat kadeřnický kurz na Odborném učilišti v Mallongwe. Mnoho věcí se díky tomu v jejím životě změnilo.

Life Skills – dovednosti, které chceme předávat dětem z Adopce na dálku®

Tým našich pracovníků v programu Adopce na dálku® v Ugandě měl nedávno možnost absolvovat workshop zaměřený na rozvoj Life Skills (životní dovednosti či dovednosti potřebné v každodenním životě). Mirka Doležalová, zástupce Arcidiecézní charity Praha v Ugandě, vysvětluje: „Life Skills vnímám jako učení, které jde k podstatě a které zvyšuje uvědomění lidí, otvírá jim nové otázky a životní perspektivy. Jsem ráda, že se workshopu mohly účatnit tři desítky našich místních pracovníků. Chceme, aby s jednotlivými tématy postupně seznamovali děti z programu Adopce na dálku i jejich rodiče.”

V České nemocnici v Buikwe se narodila čtyřčata

Císařským řezem se v polovině července narodila v České nemocnici v Ugandě čtyřčata. Maminka i všechny čtyři holčičky vážící od 1,4 do 1,7 kilogramů jsou v pořádku. Zpráva o této mimořádné události se i díky médiím brzy rozšířila. Do nemocnice přicházely zástupy lidí s dárky, oblečením i finanční podporou pro početnou rodinu čítající nyní devět dětí.

Odborné učiliště v ugandském Mallongwe se otevřelo dospělým studentům

Mezi rodiči dětí zapojených do programu Adopce na dálku® je mnoho těch, kteří nedokončili základní školu a neměli ani příležitost vyučit v nějakém učňovském oboru. To jsme se nyní rozhodli spolu s naším Odborným učilištěm v Mallongwe změnit. Navrhli jsme školicí program pro dospělé, kterým se nedostalo formální vzdělání a kteří mají zájem naučit se nějakou praktickou činnost. Nabídka oborů byla pestrá. Zahrnovala povolání: zedník, automechanik, svářeč, elektrikář, krejčová, kadeřnice a sekretářka se znalostí práce na PC.

Na skok do ugandské školní třídy: Udělejte kruh!

Umíte si představit běžný školní den malého ugandského školáka? Ne? Teď už budete. Bývalá dobrovolnice Arciediecézní charity Praha, Eliška Juřičková, která strávila několik měsíců v Ugandě a věnovala se volnočasovým aktivitám pro děti, nám poskytla krátké svědectví.

Adopce na dálku inspirovala k pomoci seniorům a lidem se zdravotním postižením

Naši sociální pracovníci v Ugandě založili fond solidarity. Inspirovali se projektem Adopce na dálku®. Vše začalo návrhem jedné pracovnice, aby společně vytvořili fond, z kterého budou moct podpořit lidi potýkající se s extrémní chudobou. A tak do fondu začal každý přispívat podle svých možností. Zaměstnanci začali přinášet i věcné dary, oblečení, hygienické potřeby a další.

Ugandské děti z Adopce na dálku: "Děkujeme!"

Jménem českých dárců jsme dětem z Ugandy předali vánoční dárky. Nevěřili byste, jakou radost jim udělaly. Jako vždy vybíráme praktické věci - letos děti dostaly ložní prádlo.

Papež uctil v Ugandě památku sv. Karla Lwangy

Papež František dnes navštívil poutní místo Namugongo v Ugandě, kde byly v roce 1886 upáleny desítky mladých ugandských mužů, prvních křesťanů v zemi, za to, že odmítli odvolat svou víru. Vůdcem těchto křesťanů byl sv. Karel Lwanga, jemuž Arcidiecézní charita Praha zasvětila v Ugandě Českou nemocnici i Odborné učiliště v Mallongwe.