Naše pomoc v Ugandě

Uganda je první africkou zemí, kam Arcidiecézní charita Praha rozšířila svou působnost. V roce 2001 zde zahájil činnost program Adopce na dálku® a brzy následovaly další rozvojové projekty (v oblasti vzdělávání, zdravotní péče a místního rozvoje) i humanitární intervence.

Rozvojovou práci Charity v Ugandě koordinují čeští pracovníci a dobrovolníci pod hlavičkou dceřiné organizace Uganda Czech Development Trust. Tuto organizaci založila Arcidiecézní charita Praha spolu s místními partnery (členem Rady ředitelů je mj. arcibiskup Cyprian Lwanga, viceprezident Caritas Internationalis a prezident Caritas Afrika). Vedle realizace projektů prostřednictvím své dceřiné organizace rozvíjíme spolupráci s dalšími 5 místními organizacemi (diecéze Kasana Luweero, Lugazi, Kiyinda-Mityana, Nebbi a Gulu).

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Ugandě. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 200 (Uganda).

Užitečné odkazy

Aktuálně z Ugandy:

Adopce na dálku pomáhá už čtvrt století

Prostřednictvím programu Adopce na dálku® pomáhá Arcidiecézní charita Praha 25 let – tedy od roku 1993. První indičtí školáci, kteří usedli do lavic díky podpoře českých dárců, jsou dnes už třicátníci a díky vzdělání našli dobré pracovní uplatnění.

Rozhovor s ředitelem: Adopce na dálku slaví 25 let pomoci dětem ke vzdělání

Od založení programu Adopce na dálku® podpořila Arcidiecézní charita Praha ve vzdělávání už 32 tisíc dětí. Čtvrt století pomoci dětem ve vzdělávání představuje Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha.

Česká nemocnice v Ugandě má novou sanitku

Lidé v ugandském kraji Buikwe se nyní dostanou k lékařské péči rychleji. Zajistí to nový sanitní vůz, který Arcidiecézní charita Praha pořídila pro Českou nemocnici v Ugandě díky daru od kliniky Program H Plus. Pro vesnickou nemocnici v Ugandě není sanitka zdaleka samozřejmostí.

Pražští symfonici vystoupí na benefičním koncertě pro Českou nemocnici v Ugandě

27. benefiční koncert Arcidiecézní charity Praha se uskuteční tradičně 31. října ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Symfonický orchestr hl. m. Prahy v čele s dirigentem Tomášem Braunerem provedou Beethovenovu Symfonii č. 5 Osudovou.

Setkání, které změnilo život pěti hluchoněmým dětem

Adopce na dálku® podporuje i děti s postižením. Do programu Arcidiecézní charita Praha nově vybrala pět hluchoněmých dětí z ugandského Nebbi. Pokud chcete podpořit jedno z nich, kontaktujte charitní Centrum zahraniční spolupráce. Alfred, Ivan, Maria, Pius a Zawadi se do Adopce na dálku® dostali díky dvěma nevšedním setkáním.

„Adoptovaná“ Sandra patří k nejlepším v celé Ugandě

Letošní ugandské „malé maturity“ přinesly překvapení. V celostátní zkoušce na konci druhých ročníků středních škol vynikla „adoptovaná“ Sandra z městečka Katikamu v diecézi Luweero. Její výsledky patřily k nejlepším v celé zemi. Sandra přitom nenavštěvuje prestižní soukromou školu v hlavním městě, ale venkovskou státní školu. Školní poplatky hradí dárce z Česka. Bez jeho podpory by zřejmě Sarah nedokončila ani základní školu.

Vánoční přání od dětí z programu Adopce na dálku

Posíláme videopozdrav od dětí z programu Adopce na dálku® pro všechny, kteří jim umožňují chodit do školy a těšit se na lepší budoucnost. Děkujeme vám!

Na koncertě se vzpomínalo na kardinála Vlka. „Na Charitu pamatoval v závěti," oznámil Marek Eben

Arcidiecézní charita Praha uspořádala 31. října benefiční koncert pro Českou nemocnici v Ugandě. Benefice se zúčastnilo přes tisíc posluchačů, kteří vyslechli Requiem W. A. Mozarta. Večer byl zároveň vzpomínkou na kardinála Miloslava Vlka, který měl k Arcidiecézní charitě Praha blízko.

Česká nemocnice v Ugandě získá novou sanitku díky podpoře Program Health Plus

Největší český zdravotnický projekt v zahraničí získá nový sanitní vůz. České nemocnici sv. Karla Lwangy v Ugandě ho daruje soukromá poliklinika Program Health Plus. Při té příležitosti se v prostorách kliniky v Kartouzské ulici v Praze 5 uskuteční ve čtvrtek 26. října výstava fotografií z rovníkové Afriky.

ZŠ sv. Jana Nepomuckého v Ugandě ožila dětskými soutěžemi

V Základní škole svatého Jana Nepomuckého v ugandské Kitule se konal zábavní den s názvem ‚Talent Show‘. Děti soutěžily ve skákání v pytli, v plnění plastových lahví vodou z dlaní, ve hře o židli, nošení vajíček, ve čtení, psaní a recitaci básní, zpěvu, tanci, moderování televizních zpráv a dokonce v loupání banánů matooke – nejtypičtější potraviny regionu. Každé dítě ukázalo obecenstvu, že talent nediskriminuje. Každé dítě, má-li potřebnou podporu, může vyniknout.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371