Naše pomoc v Zambii

Arcidiecézní charita Praha pracuje v Zambii od roku 2006, v současné době ve třech oblastech (diecéze Solwezi, Mukonchi a Mpansya). Při realizaci pomoci spolupracujeme s místními partnerskými organizacemi. Koordinaci a monitoring v místě zajišťuje český pracovník.

V letech 2010 - 2012 byla Charita Praha partnerem České rozvojové agentury při realizaci projektu na podporu zdravotnictví v regionu Mongu. Charita v rámci tohoto projektu založila nový studijní obor porodní asistentka, vybavila zdravotní školu, postavila internátní zařízení pro studenty, vybavila nemocnici v Mongu a vesnická zdravotní střediska. Projekt výrazně přispěl ke zlepšení zdravotních služeb v oblasti.

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Zambii. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 800 (Zambie).

Užitečné odkazy

Aktuálně ze Zambie:

Adopce na dálku pomáhá už čtvrt století

Prostřednictvím programu Adopce na dálku® pomáhá Arcidiecézní charita Praha 25 let – tedy od roku 1993. První indičtí školáci, kteří usedli do lavic díky podpoře českých dárců, jsou dnes už třicátníci a díky vzdělání našli dobré pracovní uplatnění.

Rozhovor s ředitelem: Adopce na dálku slaví 25 let pomoci dětem ke vzdělání

Od založení programu Adopce na dálku® podpořila Arcidiecézní charita Praha ve vzdělávání už 32 tisíc dětí. Čtvrt století pomoci dětem ve vzdělávání představuje Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha.

Václav Malý: Nezištná solidarita patří ke zralému lidství

Nedávno navštívil Mons. Václav Malý zambijskou misi Arcidiecézní charity Praha. Jaké poznatky si přivezl, co ho na Zambii nejvíc zaujalo a co by vzkázal českým dárcům, díky nimž Charita pomáhá chudým zambijským rodinám? Otce biskupa jsme požádali o rozhovor.

Student Gift z programu Adopce na dálku zažil nařčení z čarodějnictví

Rodiče ho nařkli z čarodějnictví a vyhnali z domu. Od šesté třídy do maturity žil sám. O víkendech si vydělával na živobytí. Sousedé a kamarádi mu občas dali něco na přilepšenou. Studoval díky programu Adopce na dálku®. Dokončil střední školu a chystá se ve studiu pokračovat.

Biskup Malý otevřel dveře k další pomoci Africe

Jako vůbec první český biskup navštívil Václav Malý od 12. do 22. března misi pražské Arcidiecézní charity v africké Zambii. Setkal se i s těmi nejpotřebnějšími v chudinských čtvrtích. Jeho návštěvu přibližuje v článku na stránkách Katolického týdeníku Jiří Prinz.

„Adoptovaná“ Sarah ze Zambie zvítězila v celostátní soutěži mladých vynálezců

Třináctiletá SARAH MWALE ze zambijského Solwezi má na svůj věk neobvyklé zájmy. Baví ji fyzika a zemědělství. Nedávno měla možnost poměřit své schopnosti v celostátní soutěži mladých inovátorů. Byla jedinou dívkou ve finále. Soutěž vyhrála se svým modelem na ošetření hospodářských zvířat. Do školy by přitom Sarah pravděpodobně nechodila, kdyby nebylo programu Adopce na dálku® Arcidiecézní charity Praha. Dívka je sirotek. Vychovává ji babička.

Vánoční přání od dětí z programu Adopce na dálku

Posíláme videopozdrav od dětí z programu Adopce na dálku® pro všechny, kteří jim umožňují chodit do školy a těšit se na lepší budoucnost. Děkujeme vám!

Půjčka mi pomohla být více soběstačný (Zambie)

Pan WILLIE KAPANGA, vdovec, otec pěti dětí z chudinské čtvrti Kyawama v zambijském Solwezi byl na sklonku minulého roku jedním z rodičů, kteří si od Arcidiecézní charity Praha půjčili finanční obnos na drobné podnikání. Založil si malý obchůdek se smíšeným zbožím. Svou půjčku splatil a díky obchůdku má nyní stálý příjem.

Otec sedmi dětí našel své poslání v Adopci na dálku: Vzdělání mění život, říká

Pan LLOYD KALAMBA, otec sedmi dětí ze zambijského Solwezi, slaví letos dvě jubilea. Padesáté narozeniny. A také deset let práce pro Adopce na dálku®. „Jsem rád, že můžu spolupracovat s tak zkušeným a obětavým člověkem. Desetileté pracovní jubileum je velmi vzácné. V Zambii jsou u zahraničních nevládních organizací pravidlem krátkodobé pracovní vztahy,“ říká Aleš Vacek, vedoucí zambijské mise Arcidiecézní charity Praha, který pro Bulletin zachytil rozhovor s panem Kalambou.

Nová soutěž pro zambijské školáky

V Zambii mají děti z programu Adopce na dálku® další příležitost vzdělávat se a soutěžit. Aleš Vacek, zástupce Arcidiecézní charity Praha v Zambii představuje novou výtvarnou, literární a vědomostní soutěž, kterou pro děti se svým týmem připravil.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371