Aby každé dítě v Zambii umělo číst a psát

20. 9. 2016

Aby každé dítě v Zambii umělo číst a psát

Tabeth Chimundu je cílevědomá mladá dívka. Žije v Mukonchi u prarodičů spolu s dalšími deseti sourozenci, bratranci a sestřenicemi. Jejím snem je stát se učitelkou. Díky programu Adopce na dálku® se jí to, pevně doufáme, podaří.

Aby každé dítě v Zambii umělo číst a psátTabeth, pověz nám prosím něco o své rodině.

Naše Rodina je velká, s mými čtyřmi sourozenci žijeme u prarodičů v Mukonchi v části zvané Zambia compound. Žije zde s námi navíc šest našich bratranců a sestřenic, takže dohromady je nás doma třináct. Moji rodiče žijí v jiné části provincie, kde je do školy velmi daleko. Na pozemku babičky a dědy jsou čtyři malé domky z nepálených cihel, není zde elektřina, ani pitná voda, máme ale mělkou studnu, odkud si vodu nanosíme. Vaříme v přístřešku venku. Můj dědeček je už starý, ale stále pracuje jako hlídač v jednom obchodu v Mukonchi. Snažíme se sami pěstovat kukuřici, fazole, sladké brambory a podzemnici olejnou. Máme také ovocné stormy banánovník, mangovník, guavu a citronovník.

Do jaké školy chodíš a jaké předměty se učíte?

Nejdříve jsem navštěvovala základní školu v Mukonchi. Nyní jsem první rok na střední škole a moc se mi zde líbí. Je zde víc tříd, počítačová učebna, budovy jsou čerstvě natřené a škola má vlastní autobus a malé nákladní auto. Během roku jsme měli sportovní dny a debatní kroužky. Předměty, které se učíme, jsou např. matematika, angličtina, fyzika, chemie, také základy účetnictví a náboženství. Nejraději mám ale angličtinu.

Co děláš ve volném čase?

Přes týden se snažím opakovat si probranou látku a pomáhat doma mým prarodičům se vším, co je potřeba. V sobotu ráno docházím do misie Mukonchi na pravidelné doučování. V neděli jdu na mši a odpoledne se většinou setkávám s kamarádkami. Během školních prázdnin nás přijela navštívit na několik týdnů moje matka.

Čím bys jednou chtěla být a proč?Aby každé dítě v Zambii umělo číst a psát

Mým snem je stát se učitelkou. Přála bych si, aby každé dítě v Zambii umělo číst a psát. Vadí mi, že hlavně na venkově to mnoho dětí neumí, dospělí také ne. Mým vzorem je paní učitelka Nakambo z naší školy.

Co bys vzkázala svému dárci?

Když jsem byla vybraná do programu Adopce na dálku®, byla jsem tehdy ve třetí třídě a měla jsem velkou radost. Já a moje rodina jsme velmi vděčni dárcům v České republice za podporu ve vzdělání nejen pro mě, ale pro všechny ostatní děti v Mukonchi. Tato pomoc pro nás hodně znamená a ráda bych za ni všem dárcům poděkovala. Děkuji za vaši dobrotu a přeji vám všem pevné zdraví a ať je Bůj stále s vámi.