Mwineshi – komunitní pekárna

Popis výchozí situace

V Mpanshye či okolí nebyla před rokem 2012 žádná pekárna, čerstvé pečivo bylo možné koupit pouze v hlavním městě a dovézt je do Mpanshyy. K dostání na místním tržišti bylo obvykle pouze pečivo nižší kvality, které bylo zakoupeno ve výprodeji v hlavním městě během předešlého dne.

Arcidiecézní charita Praha zřídila ve spolupráci s místními partnery v Mpanshye roce 2012 komunitní pekárnu a obchůdek na místním tržišti (více o projektu). Místní obyvatelé mají nyní možnost koupit si čerstvé pečivo upečená přímo v Mpanshye.

Cíl projektu

Pekárna Mwineshi má za cíl nejen zajistit čerstvé pekařské výrobky obyvatelům Mpanshye a poskytnout pracovní příležitosti místním lidem. Výnosy z pekárny vkládá Charita do revolvingového fondu, z něhož poskytuje finanční půjčky rodinám dětí z programu Adopce na dálku® a dalším potřebným lidem v komunitě.

Realizace projektu

Pekárna je v provozu 2 - 3 x týdně. Peče pekařské výrobky, o které je na tržišti největší zájem: čokoládové a cappuccinové muffiny, slané housky a sladké housky s rozinkami a skořicí.

Provoz pekárny není závislý na elektrickém proudu, používá otopové dřevo, které kupuje od vybraných sociálně slabých rodin v komunitě.

Provoz pekárny v poslední době negativně ovlivňuje celková ekonomická situace v zemi. Kurz zambijské měny vůči dolaru značně kolísá a devalvuje (z 6,3 Kwacha v lednu 2015, přes 15 Kwacha během roku 2015 po 11 Kwacha na začátku roku 2016). To přináší velkou inflaci a značné zdražení vstupních surovin.

Pekárna Mwineshi je v některých obdobích závislá na daru, jehož výše je pro rok 2016 odhadována na 1 500 USD. V minulých letech generovala výnos, který byl vložen do revolvingového fondu. Z něj byly podpořeny znevýhodněné rodiny. Například osm rodin v roce 2014 nakoupilo semínka kukuřice a hnojivo. Každá rodina sklidila 250 kilogramů kukuřice. Z prodej pak zaplatila cenu osiva zpět do revolvingového fondu.

Zapojte se

Pokud vás tento projekt zaujal a rádi byste podpořili další obdobné projekty, můžete přispět finančním darem v jakékoli výši na náš účet číslo 749011/0100 (Komerční banka), variabilní symbol 20970 (Komunitní rozvoj). Děkujeme.

Poděkování

Děkujeme všem, kdo přispěli na naši rozvojovou spolupráci, ať již jednorázovým finančním darem nebo podporou konkrétního dítěte ve studiu. Díky Vaší pomoci mohl být realizován tento i další rozvojové projekty.

Přečtěte si další zajímavosti a aktuální informace z realizovaných projektů v Zambii!

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371