MEDEVAC

Program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel (dále jen „program MEDEVAC“) je primárně určen dětským pacientům, kterým není možné zajistit léčbu v jejich zemi a jejichž stav je natolik vážný, že jsou ohroženi na životě. Program financuje Ministerstvo vnitra ČR a organizačně se na něm podílí Charita Praha.

Děti jsou při svém léčebném pobytu v České republice doprovázeny jedním z rodičů. Po propuštění z nemocnice jsou klienti ubytováni v Olivově dětské léčebně o.p.s., kde absolvují přibližně měsíční rekonvalescentní pobyt.

Středisko Migrace se na projektu MEDEVAC podílí od roku 2006. Postupně do České republiky přicestovali děti z Pákistánu, Iráku, Kosova, Gruzie ,Kambodži, Libye, Barmy a Syrie. Jednalo se většinou o děti s vrozenými vadami, vadami srdce a traumaty z válečných konfliktů nebo živelných katastrof. Operace byly realizovány v Institutu klinické a experimentální medicíny, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, ve Fakultní nemocnici v Motole. a ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Na program MEDEVAC navazuje rozvojový projekt „Kardiologická operace dětského pacienta z Kambodže“. V dubnu 2011 podstoupila operaci osmiletá dívka, která do ČR přiletěla v doprovodu své matky a po úspěšné operaci ve Fakultní nemocnici v Motole a rekonvalescenci se mohla vrátit zpět do Kambodži. Nyní pokračuje operací další dívky z Kambodži.

Pracovnice Střediska migrace se snažily všem těmto pacientům i jejich rodičům co nejvíce usnadňovat orientaci v cizím prostředí, poskytovaly sociální asistenci, vyřizovaly drobné nákupy, zprostředkovávaly komunikaci přes tlumočníky a pomáhaly s organizací jejich volnočasových aktivit.

Fotogalerie: Projekt MEDEVAC na pomoc dětem z Libye

Fotogalerie: Projekt MEDEVAC pomohl dětem z Kambodže

Více informací o programu MEDEVAC najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR

Novinky z projektu:

MEDEVAC: Úspěšná operace chlapce z Afghánistánu

Středisko Migrace asistovalo u dalšího uzdravení v rámci projektu MEDEVAC. Afghánský chlapec se spolu s maminkou po zdařilé operaci srdce již vrátil domů.

Rozhovor se Světlanou Porche, koordinátorkou sociální asistence v projektu MEDEVAC Ukrajina

Arcidiecézní charita Praha je partnerem Ministerstva vnitra při zajišťování sociální asistence pacientům léčícím se v projektu MEDEVAC. Koordinaci této práce má na starosti SVĚTLANA PORCHE, ředitelka Střediska Migrace. Požádali jsme ji o rozhovor.

Charita pomůže dalším 11 zraněným z Ukrajiny

Vojenský speciál dnes na pražské letiště Kbely dopravil dalších jedenáct zraněných z nedávných nepokojů na Ukrajině. V Česku budou léčeni v rámci projektu MEDEVAC. Sociální servis opět poskytne Arcidiecézní charita Praha.

Aktuálně z projektu MEDEVAC: 27 zraněných Ukrajinců přicestovalo do Česka

Včera ve večerních hodinách přiletěla do České republiky dvě letadla s Ukrajinci těžce zraněnými během násilných střetů na Ukrajině. Jedná se o 26 dospělých a jednoho nezletilého v doprovodu matky, kteří u nás podstoupí léčení v rámci projektu Ministerstva vnitra MEDEVAC. Pražská Charita bude pacientům asistovat po celou dobu jejich pobytu.

MEDEVAC Ukrajina začíná, jsme u toho!

Arcidiecézní charita Praha opět zajišťuje sociální servis pacientům z projektu MEDEVAC Ministerstva vnitra. Tentokrát se jedná o pacienty z ostře sledované Ukrajiny.

Poděkování ze Sýrie projektu MEDEVAC

Dětští pacienti ze Sýrie podstoupili nedávno v rámci projektu MEDEVAC léčbu v České republice. Ve svém dopise děkují všem, kteří se na úspěšné léčbě podíleli. Středisko Migrace Arcidiecézní charity Praha zajišťovalo malým pacientům a jejich rodičům sociální asistenci. Dopis ze Sýrie.

Středisko Migrace se rozloučilo s libyjskými pacienty

Poslední ze tří dětských pacientů z Libye odcestoval zpět domů. Podstoupil
v České republice operaci srdce díky projektu MEDEVAC financovanému Ministerstvem vnitra České republiky.

Operace dětí z Lybie proběhly úspěšně

Adel, Fatma a Salem pochází z Lybie. Díky projektu MEDEVAC podstoupili v ČR operace srdce. V současné době se zotavují. Středisko Migrace Charity Praha zajišťovalo v průběhu pobytu sociální asistenci, volnočasové aktivity, nezbytné materiální potřeby a přímou pomoc.

Program MEDEVAC pomáhá dětem z Libye

Díky projektu MEDEVAC, na kterém participuje Středisko Migrace, získají další děti z rozvojových zemí možnost podstoupit operaci v ČR. V těchto dnech čekají na operaci děti z Libye.

Více informací najdete také v archivu pořadu Události na ČT 1 ze dne 9. července 2011.

Operace srdce zachránila život děvčátku z Kambodži – byli jsme u toho

Dne 1.4. do České republiky v doprovodu matky přiletěla kambodžská holčička Chi Srey Mey. Díky operaci srdce, kterou podstoupila díky finančním prostředkům Ministerstva zahraničních věcí na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci, může opět vést plnohodnotný život.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371