Prahou prošel tradiční tříkrálový průvod se třemi králi na velbloudech v čele

5. 1. 2024

Prahou prošel tradiční tříkrálový průvod se třemi králi na velbloudech v čele

Tříkrálovým požehnáním v kostele sv. Tomáše a tradičním průvodem tří králů v centru Prahy, který organizovala Arcidiecézní charita Praha, vyvrcholila Tříkrálová sbírka v pražské arcidiecézi. Koledníky mohou lidé potkávat až do 14. ledna.

V zaplněném kostele sv. Tomáše na Malé Straně přijali koledníci Tříkrálové sbírky požehnání od Mons. Jana Graubnera. Pražský arcibiskup vyprosil Boží požehnání pro Tříkrálovou sbírku, která v celé zemi pomáhá desetitisícům lidí v nouzi.

Z kostela sv. Tomáše se tři králové přesunuli na Malostranské náměstí, kde nasedli na velbloudy a vydali následováni početným průvodem směrem ke Starému Městu. Tradiční tříkrálový průvod v hlavním městě organizovala Arcidiecézní charita Praha již po sedmé. Průvod opět přilákal mnoho účastníků i diváků.

Z Malostranského náměstí putovali králové přes Karlův most, Karlovou ulicí, přes Mariánské náměstí až na Staroměstské náměstí. Tři králové přistoupili k živému betlému, poklonili se Ježíškovi a předali mu své dary. Arcibiskup Jan Graubner požehnal všem příchozím i celé zemi. Poté všichni zazpívali píseň Narodil se Kristus Pán. Následoval koncert České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Svatojakubského sboru a orchestru, který doprovodil sólisty Národního divadla Praha. Programem na podiu Staroměstského náměstí provázel moderátor Vladimír Kořen.

Akce upozornila na probíhající Tříkrálovou sbírku na pomoc lidem v nouzi. Výtěžek sbírky, která je nevětší svého druhu v České republice, podpoří stovky sociálních služeb a projektů Charity na pomoc seniorům, rodinám v tíživé životní situaci, lidem s postižením, lidem bez domova a těm, kteří jsou na okraji společnosti.

Podpořit Tříkrálovou sbírku můžete i online na www.trikralovasbirka.cz.

Foto: František Nedbal, Člověk a víra