Tříkrálová sbírka 2024 píše další kapitolu v historii laskavosti a solidarity

9. 1. 2024

Tříkrálová sbírka 2024 píše další kapitolu v historii laskavosti a solidarity

Tříkrálová sbírka, tradiční charitativní událost spojená s koncem vánočního období a se začátkem nového roku, přináší radost a požehnání v každém koutu naší země. Malé skupinky dobrovolníků, každý ozdobený královským kostýmem a nesoucí kasičku s logem Charity Česká republika, se rozptýlily do měst a vesnic. Za zpěvu písně „My tři králové jdeme k vám“ vybírají příspěvky pro lidi v nouzi. Lidé mohou do kasiček koledníků přispět až do 14. ledna.

Přinášíme vám střípky z tříkrálového koledování v Praze.

Koledníky přijal ministr, starosta i prezident

Ani letos nechyběli koledníci v institucích, které s Charitou během roku spolupracují na sociálních službách a projektech. Děkujeme za milé přijetí naší skupinky při zasedání vedení Středočeského kraje.

V úřadu Městské části Praha 12 přijal koledníky starosta Vojtěch Kos. Se svou zvučnou koledou se za ním vypravily děti ukrajinských uprchlíků. Azyl našly v ubytovně, kterou poskytla městská část a kterou provozuje Arcidiecézní charita Praha.

Tradiční zastávkou je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministr Marian Juračka vyjadřuje naší sbírce dlouhodobě podporu. Děkujeme!

S prezidentem republiky se koledníci setkali na Arcibiskupství pražském, kam hlava státu zavítala na pozvání pražského arcibiskupa Jana Graubnera. Čtěte více

Výstava připomněla hluboký duchovní rozměr Tříkrálové sbírky

Jednu milou skupinku mohli potkat Pražané tradičně na Vinohradské ulici před Českým rozhlasem. Pozitivní energie byla cítit už z dálky, a tak není divu, že se kasička začala brzy plnit.

Foto: Andrea Filičková

„Dojemný byl jeden cyklista, Neviděli jsme ho, protože jsme zpívali koledu otočeni k němu zády, přesto ale slezl z kola a do kasičky nám přišel hodit příspěvek. Další dvě ženy si koledu zazpívaly s námi,“ usmívá se Kašpar.

I letos udělali tři králové na dveře Českého rozhlasu křídou znamení. Na malou chvíli si odskočili i do Galerie Vinohradská 12, kde právě končila unikátní výstava černobílých fotografií Josefa Vrážela s názvem My tři králové jdeme k vám…

Soubor fotografií vznikal po dobu bezmála deseti let ve spolupráci s Charitou Nový Hrozenkov a autorovi se v něm podařilo zachytit nejen půvab a vizuální krásu tradičního tříkrálového koledování, ale i jeho hluboký duchovní rozměr.

V Senátu přijali tři krále při slavnostní tříkrálové snídani

Tříkrálovou koledu v Senátu Parlamentu České republiky a na Úřadu vlády zachytil fotograf Lubomír Kotek. Tři králové zavítali na slavnostní tříkrálovou snídani, kterou tradičně pořádá klub KDU-ČSL.

Příspěvky do kasičky podpoří například rekonstrukci Domova sv. Václava ve Staré Boleslavi, který provozuje Arcidiecézní charita Praha, a další sociální záměry.

Po snídani se králové vydali do jednotlivých kanceláří senátorů. Zpívali, přáli vše nejlepší do nového roku a dveře značili zkratkou K+M+B 2024. Děkujeme všem za podporu Tříkrálové sbírky!

Zastavení v Senátu je každoroční milou událostí, které se účastní řada významných osobnostní. Duchovním slovem povzbudil P. Jan Balík, čtení z Bible se ujal Jan Potměšil. Hudební doprovod přednesl Marek Pavlica a hosté.

Na Úřadu vlády zůstane tříkrálová kasička až do konce sbírky

Ze Senátu je to jen pár kroků na Úřad vlády České republiky, další tradiční zastávky našich tříkrálových koledníků.

I zde zněla naše koleda My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví přejeme vám…

K+M+B 2024. Kristus Mansionem Benedicat. Bůh žehnej tomuto domu po celý nový rok 2024.

Po domluvě s vedením úřadu tu tři králové nechali svou kasičku až do konce sbírky, aby do ní mohli přispět i další pracovníci úřadu.

Poděkování dětem! Tříkrálová sbírka učí mezigenerační solidaritě

Za kouzelnou atmosféru Tříkrálové sbírky vděčíme především dětem. Jejich nadšení a bezprostřední radost otevírají srdce lidí po celé zemi.

Ti nejmenší pomáhají Charitě získat prostředky na pomoc potřebným lidem, seniorům, rodinám v tísni i lidem s postižením.

Tříkrálová sbírka dětem ukazuje, že každý má možnost přispět svým dílem k pomoci potřebným.

Děkujeme všem malým i velkým koledníkům za jejich pomoc! Ať vás radost z dobrého skutku provází po celý nový rok!