PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ

Na světě žije více než tři čtvrtě miliardy lidí, kteří neumějí číst a psát. Více než 100 miliónů dětí dnes stále nemá přístup ani k základnímu vzdělání. Vzdělanost či gramotnost přitom zásadně ovlivňují život člověka. Nejen jeho budoucí povolání, ale i schopnost např. získávat informace o svých právech či o tom, jak chránit své zdraví. Výzkumy ukázaly, že vzdělanější lidé se vyhýbají rizikovému chování (v oblasti svého zdraví), jsou méně politicky manipulovatelní, umí lépe hospodařit se svými, byť nízkými, příjmy, budou pravděpodobně klást větší důraz na vzdělání svých vlastních dětí.

Věříme, že podpora vzdělání těch, kteří k němu nemají přístup, je jednou z nejefektivnějších cest k rozvoji – nejen lidského jedince, ale celé společnosti. Proto je tento sektor pro Charitu Praha a její rozvojovou práci prioritní. V rámci našich projektů zvyšujeme dostupnost vzdělání i jeho kvalitu.

Užitečné odkazy

Aktuální články

Zambie: Mikrofinancování pomohlo panu Charlesovi. Charita podpoří dalších 30 rodin

Třicet rodin v Zambii získá půjčku na rozjezd vlastního drobného podnikání. Arcidiecézní charita Praha zahajuje čtvrtý mikrofinanční projekt. Jak tato pomoc funguje, poznal pan Charles Musonda, otec sedmi dětí ze zambijského Solwezi.

Představujeme „adoptovanou“ Justine, předsedkyni studentů v ZŠ sv. Jana Nepomuckého v Ugandě

Justine (13) je jednou ze studentek, které jsou podporovány Arcidiecézní charitou Praha v programu Adopce na dálku®. Navštěvuje Základní školu sv. Jana Nepomuckého v ugandské Kitule. Ač je teprve šesťačka, její jméno zná ve škole každý. Studenti ji zvolili do pozice akademického prefekta.

Lékaři z Nemocnice Na Homolce podporují vzdělání Prakashe z Indie

Prakash (20) z Indie snil v dětství o povolání lékaře. Právě proto padla volba na něj, když si kolektiv lékařů, sester a sanitářů z koronární jednotky v Nemocnici Na Homolce před deseti lety vybíral studenta z Indie, kterého by chtěl podporovat v programu Adopce na dálku®. Že je dnes Prakash úspěšným studentem stavební fakulty, nikomu nevadí. Naopak. Chlapec patří k nejúspěšnějším v programu Adopce na dálku®. Jemu i jeho „adoptivním rodičům“ jsme položili pár otázek.

Rozhovor s Alešem Vackem, vedoucím zambijské charitní mise

Aleš Vacek je světoběžník. Deset let cestoval po celé zemi. Pracoval i na zámořských lodích. V roce 2006 se usadil v Zambii, kde vede charitní rozvojovou misi. V rozhovoru přibližuje, jak Arcidiecézní charita Praha v Zambii pomáhá a jak se člověku ze střední Evropy žije v této rozvojové zemi.

Osiřelá Josephine z Ugandy vystudovala díky Adopci na dálku. Pomoc předává dál

Před 16 lety jsme potkali ugandskou dívku Josephine. Navštívili jsme ji ve vesnici, kde ji spolu s jejími dvěma sestrami vychovávala babička. Oba rodiče zemřeli, když byly dívky ještě malé. Viděli jsme skromnou chatrč, kde dívky s babičkou bydlely. Jedna temná místnost, rohože na spaní na zemi. Veškerý majetek čítal pár kusů oblečení, nádobí, plastový kanystr na vodu a nářadí, s kterým rodina obhospodařovala malé políčko. Z prodané úrody žili skromně a občas zbylo i na školné pro dívky.

Adopce na dálku pomáhá už čtvrt století

Prostřednictvím programu Adopce na dálku® pomáhá Arcidiecézní charita Praha 25 let – tedy od roku 1993. První indičtí školáci, kteří usedli do lavic díky podpoře českých dárců, jsou dnes už třicátníci a díky vzdělání našli dobré pracovní uplatnění.

Rozhovor s ředitelem: Adopce na dálku slaví 25 let pomoci dětem ke vzdělání

Od založení programu Adopce na dálku® podpořila Arcidiecézní charita Praha ve vzdělávání už 32 tisíc dětí. Čtvrt století pomoci dětem ve vzdělávání představuje Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha.

Václav Malý: Nezištná solidarita patří ke zralému lidství

Nedávno navštívil Mons. Václav Malý zambijskou misi Arcidiecézní charity Praha. Jaké poznatky si přivezl, co ho na Zambii nejvíc zaujalo a co by vzkázal českým dárcům, díky nimž Charita pomáhá chudým zambijským rodinám? Otce biskupa jsme požádali o rozhovor.

Student Gift z programu Adopce na dálku zažil nařčení z čarodějnictví

Rodiče ho nařkli z čarodějnictví a vyhnali z domu. Od šesté třídy do maturity žil sám. O víkendech si vydělával na živobytí. Sousedé a kamarádi mu občas dali něco na přilepšenou. Studoval díky programu Adopce na dálku®. Dokončil střední školu a chystá se ve studiu pokračovat.

Z Indie: Co nemohli moji vlastní rodiče, udělali pro mě ti „adoptivní“

Kumari zažila na vlastní kůži jaké to je, když váš život ovlivní pomoc od lidí, kteří jsou vzdáleni tisíce kilometrů a pravděpodobně je nikdy v životě nepotkáte. Je vděčná, že mohla díky programu Adopce na dálku® vystudovat. „To, co pro mě nemohli udělat moji vlastní rodiče, pro mě udělali moji „adoptivní“,“ říká v rozhovoru učitelka Kumari.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371