ZDRAVOTNÍ PÉČE A PREVENCE

V důsledku nedostatečné zdravotní péče a podvýživy zemře každý rok 10 miliónů dětí mladších 5 let. Ve světě je 30 miliónů lidí nakažených virem HIV. 600 miliónů lidí se ročně nakazí malárií. Nelze odstranit smrt, ale můžeme bojovat proti zbytečnému lidskému utrpení a chránit důstojnost lidského života.

Extrémní chudoba postihuje více než miliardu lidí v dnešním světě. Jedním z jejích důsledků je nedostupnost kvalitní zdravotní péče. Chudí lidé žijí ve velké nejistotě, protože nemají zdravotní pojištění v případě nemoci ani finanční prostředky, aby si mohli zaplatit doktora. Umírají mnohdy zbytečně na nemoci, které jsou dostupnými prostředky léčitelné. V rámci naší rozvojové pomoci se zaměřujeme na poskytování zdravotní péče a především prevence a šíření osvěty. Zvláštní pozornost je věnována dětem a matkám.

Užitečné odkazy

Aktuální články

27. benefiční koncert s P. Zbigniewem Czendlikem a s ugandskými hosty

V noblesních secesních prostorech Smetanovy síně Obecního domu v Praze 1 se včera odehrál 27. benefiční koncert Arcidiecézní charity Praha. Tradiční benefice měla vysokou uměleckou úroveň díky špičkovému výkonu hudebníků ze Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera i neobvyklému spojení dětského sboru se sólovým sopránem v podání sboru Rolnička Praha a pěvkyně Lucie Silkenové.

Česká nemocnice v Ugandě má novou sanitku

Lidé v ugandském kraji Buikwe se nyní dostanou k lékařské péči rychleji. Zajistí to nový sanitní vůz, který Arcidiecézní charita Praha pořídila pro Českou nemocnici v Ugandě díky daru od kliniky Program H Plus. Pro vesnickou nemocnici v Ugandě není sanitka zdaleka samozřejmostí.

Pražští symfonici vystoupí na benefičním koncertě pro Českou nemocnici v Ugandě

27. benefiční koncert Arcidiecézní charity Praha se uskuteční tradičně 31. října ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Symfonický orchestr hl. m. Prahy v čele s dirigentem Tomášem Braunerem provedou Beethovenovu Symfonii č. 5 Osudovou.

Na koncertě se vzpomínalo na kardinála Vlka. „Na Charitu pamatoval v závěti," oznámil Marek Eben

Arcidiecézní charita Praha uspořádala 31. října benefiční koncert pro Českou nemocnici v Ugandě. Benefice se zúčastnilo přes tisíc posluchačů, kteří vyslechli Requiem W. A. Mozarta. Večer byl zároveň vzpomínkou na kardinála Miloslava Vlka, který měl k Arcidiecézní charitě Praha blízko.

Česká nemocnice v Ugandě získá novou sanitku díky podpoře Program Health Plus

Největší český zdravotnický projekt v zahraničí získá nový sanitní vůz. České nemocnici sv. Karla Lwangy v Ugandě ho daruje soukromá poliklinika Program Health Plus. Při té příležitosti se v prostorách kliniky v Kartouzské ulici v Praze 5 uskuteční ve čtvrtek 26. října výstava fotografií z rovníkové Afriky.

V Ugandě jsme pořádali soutěž o nejlepší divadlo na téma ‚nebezpeční šamani‘

Tradice nás obohacují. Přinášejí stabilitu, jistotu, jsou zdrojem naší identity. Některé tradice však ubližují a jsou překážkou v rozvoji a zlepšování životních podmínek. Jedna z takových tradic v Ugandě je důvěra v čarodějnictví a využívání služeb šamanů. Abychom přispěli k osvětě, uspořádali jsme soutěž o nejlepší divadelní scénku na téma „šamanství a jeho negativní dopady na společnost“.

Sestra Maria Goretti: Jsme vděčni za vaši pomoc

Vděčnost a poděkování za pomoc nejchudším dětem, to bylo hlavní poselství včerejší debaty sestry Marie Goretti z Indie s dárci. Sestra vyprávěla, jak konkrétně pomoc probíhá a jaké má výsledky. Odpovídala na konkrétní otázky přítomných, které se týkaly „adoptovaných“ dětí i života v Indii.

V České nemocnici v Buikwe se narodila čtyřčata

Císařským řezem se v polovině července narodila v České nemocnici v Ugandě čtyřčata. Maminka i všechny čtyři holčičky vážící od 1,4 do 1,7 kilogramů jsou v pořádku. Zpráva o této mimořádné události se i díky médiím brzy rozšířila. Do nemocnice přicházely zástupy lidí s dárky, oblečením i finanční podporou pro početnou rodinu čítající nyní devět dětí.

Koncert pomohl potřebným pacientům v Ugandě

Více než tisíc posluchačů přišlo podpořit 24. benefiční koncert Arcidiecézní charity Praha konaný ve prospěch České nemocnice v Ugandě. Záštitu nad koncertem převzal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Výtěžek koncertu přesáhl 280 tisíc korun.

Shlédněte dokument o naší nemocnici v Ugandě

Nabízíme vám výjimečnou příležitost prohlédnout si Českou nemocnici sv. Karla Lwangy, kterou provozujeme v Ugandě. Dokument v Objektivu České televize z 12. července od 16. minuty 25. vteřiny.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371