Naše pomoc v Ugandě

Uganda je první africkou zemí, kam Arcidiecézní charita Praha rozšířila svou působnost. V roce 2001 zde zahájil činnost program Adopce na dálku® a brzy následovaly další rozvojové projekty (v oblasti vzdělávání, zdravotní péče a místního rozvoje) i humanitární intervence.

Rozvojovou práci Charity v Ugandě koordinují čeští pracovníci a dobrovolníci pod hlavičkou dceřiné organizace Uganda Czech Development Trust. Tuto organizaci založila Arcidiecézní charita Praha spolu s místními partnery. Vedle realizace projektů prostřednictvím své dceřiné organizace rozvíjíme spolupráci s dalšími 5 místními organizacemi (diecéze Kasana Luweero, Lugazi, Kiyinda-Mityana, Nebbi a Gulu).

Jak pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Ugandě. Váš dar zašlete na účet 749011/0100, variabilní symbol 20 200 (Uganda).

Užitečné odkazy

Aktuálně z Ugandy:

Benefiční koncert ke 100. výročí Charity

Českou nemocnici v Ugandě podpoří tradiční benefiční koncert, který pořádáme 31. října ve Smetanově síni Obecního domu. Posluchači se mohou těšit na Te Deum Antonína Dvořáka v podání špičkových umělců. Hosty koncertu budou Lucie Bílá a Petr Malásek.

Léčba pacienta tuberkulózy zachrání dalších 10 lidí od nákazy

„Pan Peter přišel do nemocnice s infekcí dýchacích cest. Je mu již 86 let, což je u nás v Ugandě velmi požehnaný věk,“ vypráví vrchní sestra Rhona Nsamba, „vyšetření potvrdilo nákazu tuberkulózou. Pana Petera jsme hospitalizovali a nasadili léčbu.“

Uganda: Překvapení, které potěšilo školáka Jamese

James je usměvavý a skromný chlapec. Na první pohled byste neřekli, jaké těžkosti musí v životě překonávat. Brzy musel vzít velký díl odpovědnosti za chod domácnosti do vlastních rukou. Žije jen s maminkou, která je mentálně nemocná a je pro ni složité zabezpečit všechny potřeby rodiny. James studuje díky programu Adopce na dálku®.

Uganda: Adopce na dálku mění život Isaacovi i jeho mamince

Isaac Kimuli (20) je skromný a příjemný mladý muž. Studuje díky programu Adopce na dálku® vyšší střední školu se specializací na matematiku, ekonomiku a geografii. Rád by se stal účetním. Ve volném čase rád hraje fotbal. Velkou oporou je pro něj jeho maminka, která do Česka vzkazuje: „Jsem velmi vděčná Charitě, že ze mě sňala část mé tíhy a že podporuje Isaaca v jeho vzdělání.“

Svědectví z Ugandy: modlitba pro letošní advent

Registrujeme nové děti do programu Adopce na dálku. Je pátek, den zahajuji mší svatou a pak spěchám za kolegou Johnem, který už na mě čeká v základní škole svatého Tomáše. Pořád jsem se neodnaučila v Africe spěchat...

27. benefiční koncert s P. Zbigniewem Czendlikem a s ugandskými hosty

V noblesních secesních prostorech Smetanovy síně Obecního domu v Praze 1 se včera odehrál 27. benefiční koncert Arcidiecézní charity Praha. Tradiční benefice měla vysokou uměleckou úroveň díky špičkovému výkonu hudebníků ze Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením Tomáše Braunera i neobvyklému spojení dětského sboru se sólovým sopránem v podání sboru Rolnička Praha a pěvkyně Lucie Silkenové.

Představujeme „adoptovanou“ Justine, předsedkyni studentů v ZŠ sv. Jana Nepomuckého v Ugandě

Justine (13) je jednou ze studentek, které jsou podporovány Arcidiecézní charitou Praha v programu Adopce na dálku®. Navštěvuje Základní školu sv. Jana Nepomuckého v ugandské Kitule. Ač je teprve šesťačka, její jméno zná ve škole každý. Studenti ji zvolili do pozice akademického prefekta.

Osiřelá Josephine z Ugandy vystudovala díky Adopci na dálku. Pomoc předává dál

Před 16 lety jsme potkali ugandskou dívku Josephine. Navštívili jsme ji ve vesnici, kde ji spolu s jejími dvěma sestrami vychovávala babička. Oba rodiče zemřeli, když byly dívky ještě malé. Viděli jsme skromnou chatrč, kde dívky s babičkou bydlely. Jedna temná místnost, rohože na spaní na zemi. Veškerý majetek čítal pár kusů oblečení, nádobí, plastový kanystr na vodu a nářadí, s kterým rodina obhospodařovala malé políčko. Z prodané úrody žili skromně a občas zbylo i na školné pro dívky.

Adopce na dálku pomáhá už čtvrt století

Prostřednictvím programu Adopce na dálku® pomáhá Arcidiecézní charita Praha 25 let – tedy od roku 1993. První indičtí školáci, kteří usedli do lavic díky podpoře českých dárců, jsou dnes už třicátníci a díky vzdělání našli dobré pracovní uplatnění.

Rozhovor s ředitelem: Adopce na dálku slaví 25 let pomoci dětem ke vzdělání

Od založení programu Adopce na dálku® podpořila Arcidiecézní charita Praha ve vzdělávání už 32 tisíc dětí. Čtvrt století pomoci dětem ve vzdělávání představuje Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371