Sazenice banánovníku pomohou farmářům v Ugandě

26. 8. 2015

Sazenice banánovníku pomohou farmářům v Ugandě

Nejčastějším zdrojem obživy je v Ugandě zemědělství. Proto se Arcidiecézní charita Praha zaměřuje na podporu drobných farmářů. Poskytováním drobných půjček a řadou dalších forem pomoci zlepšuje jejich životní úroveň.

Na vesnici pěstuje téměř každý několik banánovníků, maniok, kukuřiči či rýži a fazole. Své malé políčko obdělává i paní Rose Nangonzi z vesnice Khoko. Co vypěstuje, z toho uvaří jídlo pro svou rodinu. Pokud úroda zbyde, prodá ji na místním trhu. Peníze z prodeje jsou pro rodinu jediným příjmem. A ten musí zbýt na nákup oblečení, petroleje na svícení, mýdla, léků i školních poplatků.

Půjčka: Ne peníze, ale sazenice

„Lidé na vesnici hospodaří často s velmi nízkým výnosem z pěstovaných plodin,“ říká Mirka Doležalová, vedoucí ugandské mise Arcidiecézní charity Praha. „Jednak nemají kvalitní sazenice a často také nevyužívají ty nejefektivnější postupy, které dokáží výnosy výrazně zvýšit.“ Arcidiecézní charita Praha našla několik způsobů, jak farmářům pomoci (více v rámečku). Jedním z nich je poskytnutí drobné půjčky, ovšem ne ve formě peněz, ale ve formě sazenic nebo semínek.

Radostí roztančila celou vesnici

„Před nedávnem jsme rozdělovali 4 700 sazenic banánovníku. Jeho zelené plody, z nichž se vaří banánová kaše matooke, se v Ugandě sklízejí celoročně. Budou proto pro farmáře pravidelným zdrojem příjmu,“ vysvětluje Mirka Doležalová. S předáváním sazenic do 103 rodin v devíti vesnicích pomáhala dobrovolnice Michaela Moravcová: „Všude bylo slyšet „webale nnyo“, lugandsky „děkuji mnohokrát“, a vidět spoustu usměvavých tváří. Takové reakce jsem tak trochu očekávala, a přece jsem zažila jedno překvapení. Bylo to ve vesničce Khoko. Paní Rose Nangonzi převzala první sazenici, nejdříve trochu plaše poděkovala, ale v další chvíli začala naprosto spontánně tančit a zpívat. Brzy se k ní přidali i ostatní a nakonec i my sami. To byl moment, kdy jsem si uvědomila, že i když se může zdát, že podobné projekty jsou jen kapkou v moři, pro tyhle lidi ta malá kapka znamená šanci na lepší život.“

Pomoc drobným farmářům zahrnuje:

• budování a obnovu vodních zdrojů: stavíme nové studny a opravujeme ty stávající; instalujeme nádrže na dešťovou vodu
  • podporu drobného podnikání: organizujeme vzdělávací kurzy pro začínající drobné podnikatele, poskytujeme drobné půjčky na zahájení podnikání (chov prasat, kadeřnictví apod.)
  • formování spořících a úvěrových družstev: pomáháme vytvářet svépomocné skupiny o cca 30 členech, členové spoří a s vytvořeným fondem společně hospodaří
  • sdílení krav:  skupinám farmářů zapůjčujeme krávu v době její březosti; narozené tele si skupina nechává a ve chvíli, kdy je kráva opět březí, se o ni začíná starat další skupina