Hledáme dobrovolníky

Pomozte nám zorganizovat Národní potravinovou sbírku. Letos proběhne v sobotu 11. listopadu.

Pomáhejte nám pomáhat!

Pomáháte rádi? Vyberte si způsob, jak podpořit lidi, kteří to potřebují.

Nemocnice v Ugandě

10 let nám pomáháte zachraňovat životy. Pomáhejte, prosíme, i nadále.

Práce, která má smysl

Nabízíme pracovní příležitosti. Hledáte-li stabilní zaměstnání, zázemí silné organiace a práci, která má smysl, přidejte se k nám!

Arcidiecézní charita Praha nabízí nově podporu pečujícím o lidi s demencí

Každý první čtvrtek v měsíci se bude scházet podpůrná skupina pro lidi pečující o své blízké trpící demencí. První schůzka proběhne ve čtvrtek 7. září 2017. Aktivitu iniciuje Domov se zvláštním režimem, sociální služba Arcidiecézní charity Praha pro lidi s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demence.

„Lidé, kteří onemocněli nějakou formou demence, nemají vždy někoho blízkého, kdo by se o ně mohl postarat. Ale ani v případě, že takového blízkého člověka mají, není jisté, že tak náročnou péči zvládne pouhou dobrou vůlí pomoci,“ vysvětluje Ivana Otřísalová, ředitelka Domova se zvláštním režimem Arcidiecézní charity Praha. „Kdo se rozhodne pečovat o člověka s demencí, musí se najednou orientovat ve zdravotní, sociální i právní problematice. Často zcela změní dosavadní způsob života, mívá pocit osamocení, nejistoty, izolace od většinové společnosti. Právě proto chceme nabídnout těmto pečujícím podporu, možnost sdílení a pomoc se zvládnutím všech úskalí, která rozhodnutí pečovat o svého blízkého přináší. Společně se chceme učit vnímat i radost, okamžiky štěstí a vděčnosti za darovaný čas s blízkým člověkem.“

Setkání s názvem „Hovory D aneb Mluvme o demenci“ se uskuteční v Domově se zvláštním režimem, Renoirova 614/7, Praha 5 – Hlubočepy, od 17 do 19 hodin. Ve skupině pečujících je možné dozvědět se:

• o nemoci, jejím průběhu a poskytování péče,
  • o způsobech komunikace s blízkými trpícími demencí,
  • informace ze sociální oblasti i zdravotní péče, právní úpravu týkající se institutů omezení svéprávnosti,
  • a především můžete v bezpečném prostředí sdílet své pocity a zážitky, problémy, se kterými se potýkáte, poslechnout i ostatní a předat své zkušenosti, i „jen“ o tom mluvit, vědět, že v tom nejsem sám.

Kontaktní osoba pro přihlášení k účasti: Ing. Jitka Andresová, hovoryd@praha.charita.cz