Kostel sv. Kajetána bude hostit unikátní výstavu UNESCO zaměřenou na východní Afriku

16. 4. 2024

Ve čtvrtek 9. května v 17 hodin se v pražském kostele Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána v Nerudově ulici uskuteční pod záštitou premiéra Petra Fialy slavnostní zahájení putovní výstavy, která představí kulturní dědictví východní Afriky zapsané na seznamu UNESCO.

Rozsáhlá panelová výstava, která má dvě části: „Kulturní dědictví UNESCO východní Afriky“ a „Česko-africké stopy“, je součástí projektu Kulturní dědictví UNESCO 2024. Záštitu letošnímu 11. ročníku tohoto projektu udělili premiér Vlády ČR, Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Partnerem zahajovací výstavy v Praze je Arcidiecézní charita Praha. Putovní výstava se následně představí ve více než 20 českých městech.

Letošní výstava se zaměřuje na fascinující region východní Afriky. Impulsem k tomuto výběru byla existence početné komunity Moravských bratrů v Tanzánii, jak za UNESCO zdůrazňuje organizátor výstavy Jiří Králík: „Málokdo ví, že právě tato země je domovem stovek tisíc potomků Čechů, kteří v době reformace hledali náboženskou svobodu v různých koutech světa. Je pozoruhodné, že nejvíce stoupenců Moravských bratrů nalezneme dodnes právě v Tanzánii. Naše výstava si klade za cíl připomenout i další silné vazby, které nás s tímto vzdáleným regionem světa spojují.“

Výročí České nemocnice v Ugandě

První část výstavy seznámí návštěvníky se všemi 56 položkami historického a kulturního dědictví východní Afriky zapsaných na seznamu UNESCO. Představí unikátní soubor přírodního, kulturního i nehmotného dědictví lidstva zemí Uganda, Keňa, Rwanda, Etiopie, Tanzanie, Burundi, Džibutsko, Komory, Seychely a Somálsko.

Druhá část panelové výstavy představí významné osobnosti a instituce z oblasti umění, vědy, obchodu i politiky, které se podílely na rozvoji česko-afrických vztahů. Více než 20letou působnost Arcidiecézní charity Praha v Ugandě reflektuje panel věnovaný jejímu řediteli Jaroslavu Němcovi. Pod jeho vedením rozvinula pražská Charita v Ugandě rozsáhlé rozvojové projekty včetně České nemocnice sv. Karla Lwangy.

„S radostí jsme poskytli zázemí pro výstavu v našem kostele sv. Kajetána. Výstava slibuje strhující cestu do nitra afrického kontinentu a pro Arcidiecézní charitu Praha je navíc oslavou symbolické plnoletosti České nemocnice v Ugandě, která v den zahájení výstavy oslaví 18. výročí – k jejímu slavnostnímu otevření a požehnání došlo na začátku května roku 2006,“ připomíná Jaroslav Němec.

Derniéra výstavy na Noc kostelů

Slavnostní zahájení putovní výstavy proběhne ve čtvrtek 9. května v 17 hodin v kostele Panny Marie Matky ustavičné pomoci a sv. Kajetána v Nerudově ul. 22 v Praze 1. Prostory kostela obsáhnou výběr z obou částí panelové výstavy. Součástí zahájení bude komentovaná prohlídka výstavy i čtení tradičních afrických přísloví v překladu a interpretaci pana Pavla Mikeše, emeritního českého velvyslance v Etiopii.

Výstava v kostele sv. Kajetána potrvá až do pátku 7. června, kdy se v celé zemi koná Noc kostelů. Pražskou derniéru výstavy tak doprovodí řada zajímavých akcí, koncertů a přednášek.

Kostel provozuje Arcidiecézní charita Praha a je veřejnosti zdarma přístupný od úterý do neděle v otevírací době zveřejněné na www.svatykajetan.cz.