Mobilní ordinace zachraňuje životy lidí v odlehlých vesnicích na břehu Viktoriina jezera

7. 8. 2023

Česká nemocnice v Ugandě pokračuje v preventivních akcích pro nejchudší obyvatele odlehlých vesnic. Při nedávném výjezdu mobilní ordinace překvapily zdravotníky alarmující výsledky. Například malárií trpěli téměř všichni, kteří byli testováni.

Vesnice Buyoka, Bbanga, Mpoggo a Bujaaya leží na břehu Viktoriina jezera. Hrstka lidí tu žije doslova odříznuta od civilizace. Jejich obživa závisí na plodinách, které si sami vypěstují. Školy či nemocnice jsou vzdáleny desítky kilometrů a pro místní nejsou z finančních důvodů dostupné. Lidé navykli na život bez nich. Stejně jako se musí obejít bez zdroje pitné vody, elektřiny či toalety. Po ruce je však řada mýtů, pověr, rituálů a symbolů, které dokážou dát smysl drsnému životu a každodenním strastem.

Bezplatná léčba pro 325 obyvatel vesnic

Právě do těchto vesnic, stejně jako do stovek dalších, kam vede jen prašná cesta, pravidelně přijíždí mobilní ordinace z Buikwe, kde Arcidiecézní charita Praha postavila Českou nemocnici sv. Karla Lwangy. Ordinuje se pod širým nebem před zraky zvědavých dětí a přihlížejících sousedů. Na programu je preventivní diagnostika a následná léčba i imunizace. Ve zmíněných čtyřech vesnicích je podstoupilo 325 obyvatel včetně dětí.

„Z posledního výjezdu k břehům Viktoriina jezera jsme se vrátili zdrceni,“ říká zdravotní sestra Edith. „Lidé v těchto oblastech jsou opravdu nemocní, ale problémem je, že si nemohou dovolit zdravotní péči. Pokud bychom nepřišli poskytnout bezplatnou léčbu, mnoho lidí by bylo vážně nemocných a jiní by zemřeli, protože každý, koho jsem se zeptala, řekl, že nemá peníze na návštěvu nemocnice.“

Péče o těhotné i pacienty s malárií

Lidé podle zdravotní sestry trpí často podvýživou, hypertenzí, HIV/AIDS, vředy, syfilis a dalšími nemocemi. Široké vrstvy postihuje malárie. „Jen tři lidé z těch, které jsme testovali, měli negativní výsledky,“ popisuje Edith výsledky testů v oblasti, kde se na zdraví lidí jistě podepisuje blízkost vodní hladiny a vysoký výskyt hmyzu přenášejícího malarickou infekci.

Pacienti jsou za pomoc vděčni. Paní Aida, jedna z maminek oceňuje, že mohlo její novorozené miminko podstoupit preventivní prohlídku: „Moje první dítě zemřelo, když mu byly jeden rok. Nedokázala jsem se s ním dostat k lékaři. Když jsem se dozvěděla, že k nám přijedou z České nemocnice, věděla jsem, že musím využít příležitost. Děkuji, že na nás myslíte! Bůh vám žehnej.“

K záchraně života stačí docela málo. Zapojte se, prosím, do sbírky! V programu Sponzorství nemocničního lůžka můžete podpořit týdenní či měsíční provoz konkrétního typu lůžka v České nemocnici v Ugandě.

Chci pomoci

Podpořte Českou nemocnici v Ugandě

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme mzdy zdravotníků.
  • Vybavíme nemocnici potřebnými přístroji.
  • Uspořádáme výjezdy mobilní ordinace do odlehlých vesnických oblastí.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)