Rodinu nenahradíme. Když je maminka nejistá a v úzkých, umíme pomoci

15. 5. 2017

Rodinu nenahradíme. Když je maminka nejistá a v úzkých, umíme pomoci

Dnešní Mezinárodní den rodiny připomíná, jak důležitým vkladem do života je funkční a láskyplná rodina. V našich sociálních službách se setkáváme s lidmi, kteří tento dar ve svém dětství a dospívání neměli. Dnes, když jsou už dospělí, je pro ně kvůli tomu těžké zvládat výchovu vlastních dětí. Jsme rádi, že jim můžeme pomoci.

Rodinu nenahradíme. Když je maminka nejistá a v úzkých, umíme pomociKaždý víme, jakým darem a vkladem do budoucna je funkční a láskyplná rodina. Je to základ, který nás formuje a určuje naše základní postoje v životě, naše sebevědomí, naši schopnost navazovat funkční a láskyplné vztahy. Ne každý měl to štěstí.

Do našeho Azylového domu Gloria jsme přijali paní Marii, mladou 18 letou maminku očekávající narození svého děťátka. U nás působila od začátku ustrašeně, většinu času trávila sama na pokoji a s ostatními maminkami se moc nestýkala. Postupně se před námi otvíral příběh děvčátka, které ví, že táta je alkoholik, ale nestýká se s ním, a maminka trpí těžkým duševním onemocněním, díky kterému své dceři spíše škodí, než pomáhá. Marie odchází z domova v 16 letech, přesto dodělává maturitu. Je velmi vnímavá a inteligentní. Jejím jediným zázemím a poutem ke světu je její přítel, chlapec bez práce, zázemí a bez sociálních a pracovních návyků.

Již šestým rokem pomáháme maminkám v azylových domech a v sociálních bytech ve zvládání jejich rodičovské role. Věříme, že podpoříme-li matku a pomůžeme jí rozvinout její vlastní schopnosti a dovednosti, zlepšíme tím automaticky i její schopnost péče o děti. Paní Marie začala docházet na socioterapeutickou skupinu, postupně se více otevřela a přestala své okolí vnímat jako nepřátele. S naší aktivizační pracovnicí se účastnila besed o péči o dítě, učila se vařit i hospodařit s penězi. Postupně se dokázala lépe orientovat ve své situaci. Během těhotenství si našla práci v obchodě. Z našeho Azylového domu odešla do pronájmu se svým přítelem. Dnes má zdravou dcerku a přesto, že ji čeká ještě dlouhá cesta, máme radost, že jsme jí mohli pomoci překonat náročné období.

Cílená podpora maminkám, která zvyšuje jejich rodičovské kompetence, probíhá v rámci sociálních služeb Arcidiecézní charity Praha i terénně od roku 2012. V uplynulém roce jsme pomohli 46 maminkám a jejich 85 dětem:

• 28 maminek a 66 dětí se zúčastnilo videotréninku interakcí
  • 23 maminek docházelo na socioterapeutickou skupinu
  • 11 maminek dostávalo individuální konzultace s terapeutem
  • 36 maminek a 72 dětí se setkávalo s aktivizační pracovnicí
  • 7 maminek využilo individuálního nebo skupinového poradenství
  • 7 maminek a 14 dětí bylo do projektu zapojeno v rámci terénní práce, a to v sociálních bytech.

MPSVAktivity projektu Podpora v rozvoji rodičovských kompetencí klientek azylových domů a sociálních bytů ADCH Praha jsou podpořeny z dotačního programu Rodina.