Alfabetizační kurzy v Zambii pokračují

11. 4. 2016

Alfabetizační kurzy v Zambii pokračují

Již šestým rokem pořádáme v Zambii pravidelné lekce základního vzdělávání pro dospělé. Číst a psát se učí šest desítek dospělých v Mukonchi a v Solwezi.

Sobota není v Misii Mukonchi v žádném případě ve znamení odpočinku. Pravidelné doučování dětí začíná v devět ráno a končí v poledne. Jen co se třídy vyprázdní, už jsou tu rodiče dětí z programu Adopce na dálku® a další, kteří místo sobotního klidu „bojují“ s negramotností.

Minulý rok jich bylo 33 a šestnácti z nich se podařilo úspěšně složit závěrečné státní zkoušky pro žáky sedmých tříd. Se vzděláním ale nekončí. I oni budou pokračovat večerním studiem na střední škole v blízkosti Misie.

Inspirovala mě má babička

Paní Zelipa Banda musela školní docházku přerušit, když chodila do šesté třídy. Vdala se, dnes má tři děti. Do kurzu docházela pravidelně tři roky a v říjnu minulého roku byla jednou z těch, kteří úspěšně složili státní zkoušky sedmé třídy. „Inspirovala mě má babička Luliya Chisenga, která kurzy také navštěvovala. Když jsem viděla její odhodlání a vůli získat v jejím věku (pozn.: 67 let) to, co v mládí nemohla, rozhodla jsem se, že to zkusím. První rok byl obtížný, ale ve třídě jsme se povzbuzovali navzájem, postupně jsem začala vše dohánět. Mám velkou radost, a děkuji pražské Charitě a našim učitelům. Hlavně nechci dopustit, aby se ve stejné situaci v budoucnu ocitly mé děti.“

Solwezi nezůstává pozadu

Více uchazečů je nyní zapojeno i v Solwezi. Minulý rok zde prošlo kurzy 30 dospělých. Výuka probíhá dvakrát týdně. Lekce začínají v 17 hodin přímo v jedné ze škol, kam přes den docházejí děti z programu Adopce na dálku. Letos v říjnu se zde poprvé pokusí 22 dospělých složit státní zkoušky sedmé třídy základní školy.

„Těší nás rostoucí zájem, máme pozitivní ohlas z komunit. Mnoho lidí nemělo v minulosti vůbec šanci chodit do školy. Někteří dokončili základní školu. Hlásí se další, kteří o kurzech slyšeli od svých přátel nebo rodinných příslušníků. Rozhodli se sami změnit svou situaci a naučit se číst a psát. Jedinou podmínkou k zápisu je jejich zájem o vzdělání,“ říká Aleš Vacek, zástupce Arcidiecézní charity Praha v Zambii.