Díky štědrosti „adventních“ dárců měli lidé v nouzi pokojné Vánoce

28. 12. 2021 Videoreportáže

Asi každý z nás o Vánocích přemýšlel, jak by potěšil své blízké. Je to přirozené, vždyť jejich radost je i naší radostí. K tradici církve však patří v tomto liturgickém období také pamatovat na chudé a potřebné.

Arcidiecézní charita Praha se na vás proto i během uplynulého adventu obrátila s prosbou o „vánoční dárek“ pro lidi, kteří se ocitají v obtížné životní situaci.

Díky štědrosti „adventních“ dárců jim mohla připravit celou řadu vánočních překvapení. Pomohli jste seniorům, chudým rodinám nebo dětem školou povinným, které vyrůstají v nevyhovujících podmínkách. Dostali od vás praktické věci, jako například potravinový balíček, terapeutickou hodinu nebo pečovatelskou službu.

„Děkujeme všem dárcům, kteří se do akce zapojili. Máme obrovskou radost, že jich je velké množství a díky nim mohou lidé jak v České republice, tak v chudých zemích mít lepší Vánoce a lepší životní podmínky,“ vzkazuje dobrým lidem mluvčí Arcidiecézní charity Praha Jarmila Lomozová.

Potřebné v rozvojových zemích, jako je Indie, Uganda či Zambie, podpořila letos i rodina Heleny Chamerové. Do programu Adopce na dálku® se zapojila již před více než 20 lety. „Každý rok na Vánoce se snažíme ještě někomu pomoci, letos jsme rodině „naší holčičky v Ugandě“ věnovali dvě kozy“, říká česká dárkyně a pouští sobě i svým malým dětem video, které Charita v Ugandě natočila a poslala. „Z videa jsem měla radost, stejně jako můj malý bratříček,“ dodává malá dcerka české dárkyně.