Do Česka dorazili první krajané z Ukrajiny

9. 3. 2015

Do Česka dorazili první krajané z Ukrajiny

V úterý 3. března dorazili první krajané z Ukrajiny, kteří se rozhodli kvůli obavám z bezpečnostní situace v zemi přestěhovat do Česka. Program přesídlení koordinuje Ministerstvo vnitra, které pověřilo Charitu Česká republika, konkrétně Arcidiecézní charitu Praha realizací asistence při přesídlení a integraci.

Prvních 44 krajanů přicestovalo 3. března linkovým autobusem na nádraží Praha Florenc. Odtud jim byl zajištěn převoz do Červené nad Vltavou. Ubytování a stravu ve zdejším hotelu, který je zařízením Ministerstva vnitra, mohou využít na dobu šesti měsíců, v odůvodněných případech až na jeden rok.

Do Červené nad Vltavou doprovázeli krajany pracovníci Arcidiecézní charity Praha, kteří již první den po příjezdu zahájili asistenci s nutnými administrativními úkony jako je přihlášení na zdravotní pojišťovně, úřadu práce, zajištění povinné školní docházky dětí apod. Krajani totiž získali ve zrychleném řízení trvalý pobyt, který jim dává stejná práva a povinnosti jako občanům, vyjma práva volit.

Krajanům se individuálně věnují sociální pracovníci Střediska Migrace Arcidiecézní charity Praha, kteří mají zkušenosti se sociálním poradenstvím a integrací migrantů. Pracovníci provádějí sociální šetření zjišťující potřeby jednotlivců a rodin. V těchto dnech je v Červené nad Vltavou ubytováno celkem 46 krajanů (4 přicestovali samostatně). Jsou mezi nimi jednotlivci, tříčlenné, čtyřčlenné a pětičlenné rodiny, celkem pět školou povinných dětí. Většina osob je v produktivním věku, dvě osoby jsou důchodového věku.

Sociální pracovníci řešili v prvním dnu pobytu vážné zdravotní komplikace a hospitalizaci jednoho z krajanů. Jeho zdravotní stav je nyní již stabilizován.

V dalším kroku bude zahájen kurz českého jazyka. První výuka proběhne ve středu 11. března přímo v Červené nad Vltavou. Většina krajanů se česky dorozumí. Řada z nich se na Ukrajině aktivně zapojovala do činnosti českých spolků. Před samotným odjezdem do České republiky se mnozí z nich intenzivně věnovali studiu češtiny. Jazykové kurzy však budou pro většinu krajanů nutným krokem k hladké integraci do české společnosti.

V průběhu tohoto týdne přicestuje po vlastní ose několik dalších krajanů. V neděli 15. března přiletí vládním speciálem dalších 40 osob. Na letišti je přivítá prezident Miloš Zeman.

Arcidiecézní charita Praha shromažďuje nabídky na zaměstnání a ubytování krajanů, které přicházejí doslova z celé České republiky. Nabídky je možné zasílat na e-mailovou adresu krajane@praha.charita.cz.

Foto: Červená nad Vltavou, pondělí 9. března, krajanská rodina při sociálním šetření.