MEDEVAC: Po léčbě v Česku odložila invalidní vozík

20. 11. 2015

MEDEVAC: Po léčbě v Česku odložila invalidní vozík

Devítiletou Tetianu vážně zranil výbuch granátu, když se ve sklepě u sousedů schovávala před přestřelkou. Doma na Ukrajině podstoupila dvanáct operací. Tu poslední, třináctou, provedli lékaři z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Dívka díky ní může opět chodit bez invalidního vozíku.

Tetiana jako jediná ze tří dětí v blízkosti výbuchu ve východoukrajinském Vuhlehirsku přežila. Utrpěla však vážné zranění lýtkového svalu s popáleninami na celém těle. „Již na Ukrajině proběhla operace včetně cévní rekonstrukce a tamní lékaři dívce zachránili nohu před amputací. Dále se ale její situace nezlepšovala. Kvůli poranění nervů nohu necítila a přestala chodit,“ uvedl lékařský náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

Léčba díky MEDEVACu

Do královéhradecké nemocnice se Tatiana dostala díky programu Ministerstva vnitra MEDEVAC. Ten pomáhá pacientům z válkou postižených oblastí, kterým není možné zabezpečit léčbu v jejich zemi. Arcidiecézní charita Praha zajišťuje pacientům v průběhu jejich pobytu v České republice sociální asistenci, tentokrát se asistence ujala Diecézní katolická charita Hradec Králové.

Charita zajišťuje sociální asistenci

Po operaci a intenzivní rehabilitaci začala malá pacientka postupně narovnávat chodidlo a učila se znovu chodit. Po celou dobu byli Tetianě a její mamince nápomocní pracovníci z Diecézní katolické charity Hradec Králové, kteří zajišťovali kontakt s lékaři a personálem nemocnice včetně tlumočení. „Pomáhali jsme dívce také s doučováním, aby ve škole nezameškala,“ říká Ing. Jan Kočí z královéhradecké diecézní Charity.

„Tetiana je jednou z devíti pacientů, kterým letos pomohl program MEDEVAC. Jsme rádi, že můžeme spolupracovat na tomto smysluplném projektu, který zachraňuje životy a zdraví,“ uvedla Světlana Porche, ředitelka Střediska Migrace Arcidiecézní charity Praha a koordinátorka sociální asistence v programu MEDEVAC.