MEDEVAC: úspěšná operace chlapce z Afghánistánu

30. 1. 2019

MEDEVAC: úspěšná operace chlapce z Afghánistánu

V prosinci do České republiky přiletěla v rámci projektu MEDEVAC maminka z Afghánistánu s tříměsíčním synem. Syn trpěl vadou srdce, která nelze v jeho rodné zemi léčit. Hned po příletu byli hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Motol na kardiologii a chlapec po vstupních vyšetřeních absolvoval operaci, která byla úspěšná.

„Byla pro nás radost vidět jeho krásná kukadla poté, co se probudil z narkózy,“ vyprání Světlana Porsche a pokračuje, „maminka sice nemohla nejprve uvěřit, že je vše v pořádku, ale poté, co se syn probudil, bylo vidět, že jí spadl kámen ze srdce“. Maminka hovořila pouze persky, proto jsme pro komunikaci s pracovníky střediska Migrace, Ministerstvem vnitra i nemocnicí využili pomoc pana tlumočníka, který s námi již několik let spolupracuje. „Výhodou projektu MEDEVAC je, že vidíme jeho úspěch téměř okamžitě,“ uzavírá Světlana Porsche.

Projekt MEDEVAC financovaný Ministerstvem vnitra má dlouholetou tradici. V minulosti pomohl pacientům ze Sýrie, Kambodži, Ukrajiny či Libye.