Ministryně Maláčová předala Charitě materiální pomoc pro lidi bez domova

18. 12. 2019 Tiskové zprávy

Ministryně Maláčová předala Charitě materiální pomoc pro lidi bez domova

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dnes navštívila humanitární sklad Arcidiecézní charity Praha v pražských Bohnicích, aby předala pomoc pro sociálně vyloučené a aby se přímo od pracovníků Charity dozvěděla o potřebách nejchudších lidí, detailech pomoci a možnostech, jak zlepšit spolupráci Charity a ministerstva.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracuje s Charitou Česká republika v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). O tento projekt, v němž Charita distribuuje potravinovou a další pomoc potřebným rodinám, seniorům a lidem bez přístřeší, se při své osobní návštěvě zajímala ministryně Maláčová.

„Jde o desítky tun pomoci, které můžeme díky evropským fondům a ministerstvu chudým lidem poskytnout,“ vysvětluje Stanislav Fiala z Arcidiecézní charity Praha. „Součástí pomoci jsou trvanlivé potraviny, dětská výživa, drogerie, ale také například inkontinenční vložky pro seniory.“ Ze všech evropských zemí, kde FEAD pomáhá, máme v Česku nejširší sortiment zboží, které tak může být přesně zacílené na konkrétní situaci, v níž se příjemce pomoci nachází, jak informovali zástupci ministerstva.

V zimních měsících ministerstvo pomoc rozšířilo dokonce o další položky. Ministryně Maláčová předala Charitě stany, spacáky a karimatky. Budou je využívat lidé bez domova, kteří i přes snahu terénních sociálních pracovníků nejde motivovat k využívání nocleháren. „Jsou to například lidé, kteří trpí sociální fobií. V mrazech by byly jejich životy ohroženy,“ vysvětlil Stanislav Fiala.

Přítomní diskutovali o konkrétním obsahu materiální pomoci v rámci FEAD, o nákladech na její distribuci, cílových skupinách, o zapojení dobrovolníků, o alternativních formách pomoci atd. Paní ministryně pochválila práci Charity ve prospěch těch nejchudších. Ocenila celorepublikovou působnost a síť oblastních a farních Charit, díky nimž se pomoc dostává do všech regionů.