Operace srdce zachránila život děvčátku z Kambodži – byli jsme u toho

1. 6. 2011

Operace srdce zachránila život děvčátku z Kambodži – byli jsme u toho

Dne 1.4. do České republiky v doprovodu matky přiletěla kambodžská holčička Chi Srey Mey. Díky operaci srdce, kterou podstoupila díky finančním prostředkům Ministerstva zahraničních věcí na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci, může opět vést plnohodnotný život.

Projekt „Kardiologická operace dětského pacienta z Kambodže“ zajišťuje MZV ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Motole. Středisko Migrace při Charitě Praha zalištuje rodině z Kambodže sociální servis. Zmíněný projekt navazuje na program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel – MEDEVAC, který realizovalo několik let Ministerstvo vnitra. Středisko Migrace spolupracovalo s MV od roku 2006. Za tuto dobu byly v České republice operovány děti z Pákistánu, Kosova, Gruzie, Iráku a Kambodže.

Děvčátko nejdříve podstoupilo několik nutných předoperačních kontrol a menších operačních zákroků. „Přes velice nepříjemnou a bolestivou zkušenost s trháním zubů si děvče zachovalo důvěru k lékařům,“ říká Lucie Kučerová za Střediska Migrace. Po necelých třech týdnech v České republice podstoupila holčička plánovanou operaci srdce.

Protože operace proběhla podle plánu a neobjevily se žádné komplikace, mohla Mey brzy znovu trávit čas se svou matkou. Rekonvalescence probíhala v Olivově dětské léčebně. „Příjemné prostředí léčebny s velkou zahradou se děvčeti natolik líbilo, že se jí z toho doslova zatočila hlava,“ vypráví tlumočnice a doplňuje: „Přecenila své síly, ale s trochou disciplíny a přiměřeným pohybem bude vše v pořádku“. Tlumočnice paní Janáková pochází také z Kambodži a v ČR žije již více jak 20 let.

Holčička v průběhu pobytu v ČR stihla oslavit i narozeniny. Velkou radost jí udělaly obrázky a přání, které díky naší dobrovolnici vyrobila a poslala celá třída českých dětí z 6. Základní školy v Kolíně. Středisko Migrace s touto školou udržuje dlouhodobou spolupráci.

V současné době se děvčátko s matkou začíná chystat na odlet zpět do Kambodži, kde na ně čeká otec a sourozenci. Jaké budou mít vzpomínky na pobyt v ČR? „Kromě operace bezesporu na ovoce, které je pro nás běžné, jako jsou jablka, hrušky a hroznové víno, ale pro obyvatele Kambodži je vzácné. A hlavně bude vzpomínat na vstřícnost a ochotu zdravotnického personálu, sociálních pracovnic a na zájem neznámých dětí,“ končí své vyprávění Lucie Kučerová.