Poradna pro lidi v tísni ponese jméno sv. Vincence z Pauly, patrona charitní práce

29. 9. 2023

Arcibiskup pražský Jan Graubner požehnal v úterý 26. září 2023 nové prostory Poradny pro lidi v tísni, kterou provozuje Arcidiecézní charita Praha. Poradna ponese nově jméno sv. Vincence z Pauly, patrona charitní práce, jehož svátek se slaví 27. září jako Den Charity.

„Otevírej srdce pracovníků poradny pro všechny, kdo jsou v nouzi. Ať zde vládne duch pravého společenství, přátelství a pomoci,“ modlil se otec Graubner před požehnáním nových prostor v Londýnské 83 v Praze na Vinohradech.

Jako symbolické vnímá arcibiskup především to, že slavnostní akt se konal v předvečer svátku patrona Charity, sv. Vincence z Pauly. Zakladatel novodobého charitního díla vedl lidi k tomu, že evangelium je potřeba žít prakticky. „Jeho kázání občas končilo informací, že v sousední ulici je problém, a výzvou, aby tam lidé po mši svaté šli pomoci,“ ilustruje arcibiskup praktický přístup světce.

Připomněl také situaci, která vedla k založení řehole sester Vincentek. „Kdysi sv. Vincenc kázal proti odkládání nechtěných novorozenců a jedna zoufalá matka odložila miminko u jeho dveří. Sháněl proto ženu, která by se o dítě postarala.“ Později takto odložených dětí přibylo a kolem sv. Vincence se utvořila skupina žen pečujících o odložené děti, později také o válečné raněné, chudé a trpící.

Pomoc pro všechny, kdo se ocitají v nouzi

Poradna sv. Vincence z Pauly je otevřená všem lidem, kteří se ocitnou v nouzi. S novou adresou a novým jménem přicházejí i nové výzvy. Aktuálně na lidi dopadá energetická krize. „Obracejí se na nás lidé, kteří nemají z čeho zaplatit nedoplatky na energiích. Jiní je zaplatí, ale nezbyde jim na nájem. Díky projektu společnosti E.ON Energie pomáhají jsme mohli některým z nich pomoci z dluhů,“ uvádí příklad z praxe sociální pracovnice Helena Kopecká.

O pomoc se na ni a její kolegy obracejí zejména předlužení lidé, lidé bez přístřeší, senioři, lidé propuštění z vězení a obecně lidé v krizové situaci. Pokud hledáte pomoc pro sebe nebo svého blízkého, tak se na nás můžete obrátit například v následujících situacích:

•  ­zdravotního a sociálního pojištění (starobní a invalidní důchody), dávky státní sociální podpory, pomoci v hmotné nouzi a v oblasti sociální péče
  • s vyhledáváním vhodných pobytových sociálních služeb (zvláště pro seniory, osoby se zdravotním postižením a osoby s nízkými příjmy, rodiny s dětmi)
  • při zajištění bydlení (možnosti ubytování, zprostředkování ubytování, žádosti o sociální a městské byty)
  • pracovního uplatnění (příprava dokumentů, vyhledávání vhodných pracovních míst)
  • vyřizování osobních dokladů (pomoc se zajištěním rodného listu, další postup při vyřizování)
  • pomoci při řešení náhlých nestandardních sociálních problémů a krizových událostí
  • právního poradenství (občansko-právní, pracovně-právní, majetkově-právní, dluhové poradenství, vč. insolvence)

Poradna dále poskytuje asistence ve prospěch uživatelů (doprovázení, vyjednávání, zastupování na úřadech a dalších institucích).

Podpořit Poradnu sv. Vincence z Pauly můžete i Vy

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• lidem v krizi poskytneme odborné sociální poradenství
  • podpoříme je materiální pomocí
  • zajistíme odborný růst našich sociálních pracovníků v poradně

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)