Rok od otevření pekárny (Zambie)

15. 11. 2013

Rok od otevření pekárny (Zambie)

Uběhl přesně jeden rok od chvíle, kdy se v zambijském městečku Mpanshya začal péct čerstvý chléb. Do té doby se dovážel z hlavního města vzdáleného dvě stě kilometrů. Vybudování pekárny je jedním z rozvojových projektů Arcidiecézní charity Praha v Zambii.

Zaměstnání v pekárně našel mezi jinými třiatřicetiletý Titus Mwale, otec dvou dětí. Loni na podzim prošel pekařským kurzem v hlavním městě Lusace a krátce nato již nastoupil do práce. „Nejprve jsme prodávali pečivo přímo z pekárny, protože ještě nebyl dokončen obchůdek na tržišti. Dnes již pečivo prodáváme právě odtamtud,“ popisuje pan Titus a pokračuje: „Byl jsem opravdu rád, když mi byla dána příležitost stát se pekařem. Z výplaty jsem mohl nakoupit kukuřici na osev svého políčka a ošacení pro svou ženu a děti. Mohu jim platit i školní potřeby. Dokonce doma jíme častěji, než tomu bylo dříve!“

Stejnou zkušenost má Juliana Nshingano, prodavačka v obchůdku na místním tržišti. Kromě svých tří dětí se sama stará o nemocnou maminku. Díky pravidelnému výdělku může pro rodinu nakoupit léky, jídlo, ošacení a školní poplatky. „Lidé si naše pečivo chválí,“ říká paní Juliana a s úsměvem se s námi poděli o jednu historku: „Když jsme začali s prodejem čokoládových muffinů, lidé je neznali a považovali je za spálené. Když je ale ochutnali, oblíbili si je. Jakmile se objeví v obchodě, hned jsou téměř všechny pryč.“

Veškerý zisk z prodeje ukládá pekárna do sociálního fondu, který bude sloužit potřebným. Práce Arcidiecézní charity Praha v Mpanshye tak získává další rozměr. Vedle podpory nejchudších dětí v programu Adopce na dálku® zde pražská Charita úspěšně rozvíjí sociální podnik, jehož dlouhodobým cílem není finanční zisk, ale prospěch komunity.