Komu pomáháme

Matky samoživitelky patří k nejohroženějším sociálním skupinám. Na vině je malá vymahatelnost výživného (které dostává jen každá druhá samoživitelka) a osamělost v péči o malé děti, která jim brání najít si dostatečně výdělečnou práci.

V Domě Gloria poskytujeme přechodné ubytování matkám s dětmi, které nemohou bydlet jinde. Zároveň náš sociální pracovník s každou matkou řeší konkrétní životní překážky tak, aby se časem dokázala osamostatnit.

Vyhledávají nás jednak ženy, které v dětství nezažily fungující rodinu a chybí jim vzory od vlastních rodičů. Ty se u nás učí sociální dovednosti, které jim pomohou najít a udržet si bydlení a práci, ale také zvládnout péči o děti.

Přicházejí také matky v životní krizi (rozchod s partnerem, domácí násilí, požár aj.), které aktuálně přišly o střechu nad hlavou a nemají jiné zázemí.

Vytvořením bezpečného prostředí, sociálním poradenstvím a aktivizačními činnostmi pomáháme našim klientkám načerpat sílu a získat dovednosti pro jejich návrat do běžného života.

Pobyt u nás je zpravidla roční a využít ho mohou matky v tísni nejen z Prahy, ale z celé České republiky včetně cizinek s legálním pobytem.

Dlouhodobým patronem Domu Gloria je Nadace AGEL.

Pomoc, kterou tu ženám poskytují, je obrovská. Jsou tu lidé, o které se opravdu můžete opřít. Člověk tady musí dodržovat nějaká pravidla, což jsem potřebovala, fungují zde terapeutické skupinky i individuální poradenství, včetně toho, jak pečovat o děti. Nevím, jak bych to bez Glorie zvládla.

Helena, bývalá obyvatelka Azylového domu Gloria

Jak to u nás vypadá

V Azylovém domě, který sídlí v Renoirově ulici  v Praze-Hlubočepech, se nachází 20 dvoulůžkových pokojů. Každá maminka má samostatný pokoj s kuchyňským koutem. Dva pokoje mají v chodbě společnou koupelnu. V domě jsou také tři větší společné kuchyně, jídelna, společenská místnost s televizí, prádelna a herna. K dispozici je knihovna a charitní šatník, kde mohou maminky zdarma získat oblečení pro sebe a své děti.

Azylový dům má velkou zahradu, která slouží k odpočinku a hře s dětmi, pro které jsme tu vybudovali nové hřiště.

Maminky a děti se podílejí na výzdobě domu společnými malbami a sezónní výzdobou.

V budově Azylového domu je k dispozici 24hodinová služba, ve všední dny se sociální pracovnicí a vedením zařízení. Do domu docházejí dobrovolníci, kteří pomáhají dětem se školní látkou nebo pro ně připravují volnočasové aktivity.

Principy pomoci

Naši pracovníci přistupují k maminkám individuálně. Řídí se těmito principy:

• spolu s klientkou definujeme konkrétní potřeby, na jejichž základě vznikne individuální plán cílů, kterých chce žena dosáhnout
  • povzbuzujeme k postupnému získání samostatnosti a nezávislosti na sociálních službách
  • pojmenujeme zdánlivé překážky a snažíme se vést ženu k jejich postupnému překonávání
  • podporujeme hodnoty spojené s udržením rodinného života
  • snažíme se naslouchat s empatií, nestranností, solidaritou
  • spolupracujeme s potřebnými odborníky a institucemi
  • zaměřujeme se na kvalitu vztahu matek s jejich dětmi

Každá žena má individuální plán pochopitelně jiný, mezi nejčastější cíle kromě získání nového bydlení patří:

• překonání prožitých traumat, zklidnění v bezpečném prostředí, nalezení nadhledu
  • reálné zhodnocení dalšího pracovního uplatnění (např. rekvalifikační kurz)
  • zlepšení v oblasti výchovy dětí a péče o ně (vedení domácnosti, vaření aj.)
  • zlepšení finanční situace získáním základní finanční gramotnosti (sestavit rozpočet, vyjít s penězi, atd.)

Jak pomůže Váš dar

Váš dar pomůže konkrétní ženě, matce s dětmi, postavit se opět na vlastní nohy a začlenit se do společnosti ekonomicky i vztahově. Pomůžete nám povzbudit její samostatnost včetně dovedností postarat se v budoucnu o sebe i o děti. Váš dar bude mít trvalý efekt i v životě dětí, které dostanou šanci žít normálně navzdory původně nepříznivým sociálním podmínkám. Jejich maminka se, pokud to nezná ze svého dětství, naučí běžným činnostem – hrát si s dětmi, číst jim, věnovat jim čas, povídat si s nimi, ocenit jejich úspěchy, uvařit jim aspoň jedno teplé jídlo denně, prostě poskytnout jim zázemí a lásku. Tyto děti už budou o své děti umět pečovat lépe – přetneme tak začarovaný kruh.

Podporou Domu Gloria můžete také zachránit dosud nenarozený život. Těhotné ženy, které k nám přicházejí, jsou často ve svém okolí pod tlakem, aby šly na interrupci. V Azylovém domě Gloria získají podporu a zázemí, a tím i odhodlání dítě přivést na svět a umět se o něj postarat.

Mgr. Imelda Jana Hrdličková

ředitelka Azylového domu Gloria

251 552 453 (po-pá: 8-16.30 hod)

Bc. Marie Dvořáková, DiS.

sociální pracovnice a zástupkyně ředitelky Azylového domu Gloria

251 552 453 (po-pá: 8-16.30 hod)

Služba Azylový dům je spolufinancována z prostředků Evropského sociálního fondu v rámci projektu Podpora vybraných druhů sociálních služeb v krajské síti sociálních služeb na území hl. m. Prahy operačního programu Zaměstnanost.

Aktuálně

Pomoc rodinám v nouzi

8. 3. 2024

Těhotné ženy, která trávila noci v MHD, se ujali pracovníci Azylového domu Gloria

17. 1. 2024

Paní Jana se postavila na vlastní nohy i díky Tříkrálové sbírce

Pomoc rodinám v nouzi

28. 8. 2023

Maloobchodní řetězec otevírá dveře nového obchodu a srdce pro rodiny v tísni

Azylový dům Gloria Den dětí s NADACÍ AGEL (1) Pomoc rodinám v nouzi

8. 6. 2023

Pouliční kejklíři i malování na obličej. NADACE AGEL uspořádala v Azylovém domě oslavu Dne dětí

Podpořte Azylový dům Gloria

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Každá částka dokáže pomoci.

Na co váš dar využijeme?

• Pro maminky zajistíme terapeutickou skupinu.
  • Těm, které přijdou zcela bez prostředků, dáme do začátků potraviny, hygienické potřeby, léky a další nutnosti.
  • Dětem pořídíme školní pomůcky.
  • Zaplatíme náklady na provoz domu (energie, opravy atd.).

Pomáhejte s námi lidem v nouzi.

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)