Jak pomáháme

Nabízíme ubytování a navazující pomoc matkám s dětmi v nouzi. Najdou u nás bezpečné prostředí, ve kterém mohou načerpat sílu a začít nový život. Ženy často samy pocházejí z narušeného sociálního prostředí a potřebují posílit rodičovské i praktické dovednosti.

Většina žen k nám přichází na doporučení orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Bydlení v nevyhovujícím prostředí, které není slučitelné s výchovou dětí, by vedlo k odebrání dítěte do ústavní péče. V Azylovém domě získá maminka čas, sílu a schopnosti situaci vyřešit.

Spolupracujeme také se sociálními odbory měst a obcí a se sociálními poradnami v okolí. Častým problémem klientek je hmotná nouze, exekuce a neplacení alimentů ze strany otce.

Po příchodu do azylového domu si každá žena stanoví individuální plán, čeho by chtěla během pobytu dosáhnout. Nejčastěji jsou to tyto cíle:

• vlastní bydlení
  • udržení dítěte ve vlastní rodině
  • zbavit se dluhů, stabilizovat rodinu finančně
  • zlepšit vztahy s partnerem, scelit rodinu

Špatnou rodinnou situací trpí děti, u kterých často vidíme zrcadlení matčiných problémů, častá je agresivita nebo naopak uzavřenost. Pomoc matce pak pomůže i dětem. V klidném prostředí je čas věnovat se problémům ve výchově, navázat s dítětem hlubší a láskyplnější vztah.

V našem týmu působí sociální pracovnice, která s každou matkou individuálně pracuje a jednou týdně vede neformální setkání celé komunity. Ženy na něm sdílejí své pokroky i problémy, učí se od sebe navzájem, podporují se, ale řeší i provozní věci. Klientkám je k dispozici také psychoterapeutka k osobnímu rozhovoru.

Azylový dům sv. Gerarda sídlí v ulici Na Prádle 192 v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. Slouží přednostně lidem z města a okolí a ze Středočeského kraje. Pokud máme v Azylovém domě místo, rádi pomůžeme matkám z celé České republiky. Pobyt u nás trvá nejčastěji půl roku až rok.

Naše zásady

• Podporujeme samostatnost maminek i jejich dětí. Snažíme se neprohlubovat závislost maminek na poskytované službě a zároveň podporujeme vlastní odpovědnost.
  • Respektujeme důstojnost maminek i jejich dětí.
  • K uživatelům naší služby přistupujeme individuálně. Respektujeme jejich vlastní rozhodnutí týkající se řešení jejich sociální situace.
  • Jsem profesionální službou. Soustavně pracujeme na posilování naší odbornosti.

Kde nás najdete

Na Prádle 192, 250 01 Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

Bc. Petr Krejcárek

ředitel Azylového domu sv. Gerarda

326 907 824 (po-pá: 8-16.30 hod)

Petra Hendrychová, DiS.

sociální pracovnice Azylového domu sv. Gerarda

326 907 824, 737 280 630 (po-pá: 8-16.30 hod)

Tato služba je finančně podpořena z projektu Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji III (reg. č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_005/0014160). Cílem projektu je zajistit rozvoj, efektivní podporu a financování vybraných druhů sociálních služeb na území SK. Projekt je financován z ESF, státního rozpočtu ČR a rozpočtu Středočeského kraje.
Realizátorem projektu je Středočeský kraj.

Aktuálně ze sociálních služeb

27. 10. 2020

Nová strategie v boji proti covid-19: Charitní domovy vybaveny testovacími přístroji

Aktuálně ze sociálních služeb

26. 10. 2020

Generální vikář Jan Balík: Děkuji za vaši službu v první linii

Pomoc rodinám v nouzi

13. 8. 2020

Nové sociální byty dostaly požehnání

Pomoc rodinám v nouzi

10. 8. 2020

Proměnili jsme ruinu na nové sociální byty pro maminky samoživitelky

Podpořte Azylový dům sv. Gerarda

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Každá částka dokáže pomoci.

Na co váš dar využijeme?

• Pro maminky zajistíme terapeutickou skupinu.
  • Těm, které přijdou zcela bez prostředků, dáme do začátků potraviny, hygienické potřeby, léky a další nutnosti.
  • Dětem pořídíme školní pomůcky.
  • Zaplatíme náklady na provoz domu (energie, opravy atd.).

Pomáhejte s námi lidem v nouzi.

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)