Stanové městečko omezí pohyb lidí bez domova po ulicích

I během nouzového stavu, kdy lidé musí omezit pohyb na veřejnosti, jsou lidé bez domova nuceni trávit čas na ulici. Běžné sociální služby, jako jsou noclehárny či denní centra, jsou ze své povahy otevřeny jen určitou část dne. Dosud lidé bez přístřeší neměli místo, kde by mohli zůstávat nepřetržitě. To řeší nové „stanové městečko“ v Praze-Troji. Lidé bez přístřeší tu mohou přenocovat ve stanech, vysprchovat se a získat potravinovou pomoc.

„Běžnou noclehárnu musí bezdomovec ráno opustit. Stanové městečko nikoli. Je žádoucí eliminovat pohyb lidí bez domova na ulicích, nabídnout jim odpovídající hygienické zázemí a ochranné prostředky (roušky). Lidé budou motivováni, aby v městečku zůstávali po celý den,“ vysvětluje Stanislav Fiala, ředitel Azylového domu sv. Terezie.

Stanové městečko slouží od 26. března až 75 osobám. Službu zajišťuje Arcidiecézní charita Praha ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy. Stany dodala darem společnost Alza.cz. „O chod městečka se starají naši pracovníci, výhledově chceme zapojit dobrovolníky a studenty,“ dodává Stanislav Fiala.

Jak můžete pomoci

Uvítáme materiální pomoc, kterou nám můžete doručit na adresu Pernerova 20, Praha-Karlín.

• stany, spacáky, karimatky
  • boty a oblečení pro dospělé muže a ženy – ponožky, kalhoty, mikiny, svetry, bundy, spodní prádlo
  • hygienické prostředky – toaletní papíry, mýdla, sprchové gely, šampony, holítky, hřebeny, dámské vložky, utěrky, ručníky
  • desinfekční materiál a roušky, jednorázové rukavice
  • teploměry, základní zdravotnický materiál a běžně dostupné léky
  • čistící a provozní materiál – Savo, jar, prostředky na podlahy, hadry, utěrky, houbičky na mytí, pytle na odpad
  • trvanlivé potraviny, které lze konzumovat přímo, případně instantní rozpustné v horké vodě – sušenky, konzervy, instantní polévky, cukr, čaj, káva

Děkujeme!

Pomáhejte nám pomáhat během epidemie koronaviru

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• zakoupíme ochranné pomůcky
  • zajistíme personální posily do našich sociálních služeb
  • zajistíme provoz krizové linky sociální pomoci

Potřebujeme vaši pomoc!

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně. Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu v této nelehké době potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)