Velvyslanec v Zambii se seznámil s českou pomocí v boji proti choleře

6. 3. 2024

Velvyslanec v Zambii se seznámil s českou pomocí v boji proti choleře

Aleš Vacek, zástupce Arcidiecézní charity Praha v Zambii, se minulý týden v Lusace sešel s českým velvyslancem v Zambii Pavlem Procházkou.

Informoval ho o aktuálních programech rozvojové spolupráce, v nichž pražská Charita podporuje nejchudší děti ve vzdělávání a jejich rodičům pomáhá ke zdrojům obživy. V souvislosti s epidemií cholery v zemi Charita šíří osvětu a rodinám na venkově v oblastech Solwezi, Mukonchi a Mpansye distribuuje hygienické potřeby. Aktuálně vyhlásila tradiční, mezi dětmi oblíbenou výtvarnou soutěž. Její letošní téma zní: Cholera, jak se jí úspěšně bránit. Děti budou ztvárňovat témata související s touto aktuální událostí. Vítěze čekají hodnotné ceny.

Cholera ustupuje, sucho ničí úrodu

V těchto oblastech, stejně jako v celé Zambii, epidemie cholery pomalu ustupuje. Přispívá k tomu vakcinace, ale i neobvyklé sucho a teplo přicházející během nynějšího období dešťů, které obvykle končí až na konci dubna.

„I když cholera ustupuje, blíží se další pohroma. Sucho představuje vážnou hrozbu pro potravinovou bezpečnost a živobytí lidí v Zambii,“ zdůrazňuje Aleš Vacek. Několik týdnů bez dešťů se podepsalo na úrodě kukuřice, také podzemnice olejné a sóji. „Na mnoha místech začínají být následky hrozivé,“ říká Aleš Vacek.

Podle oficiálních zdrojů už byl zničen 1 milion hektarů úrody z 2,2 milionů. Postižen bude jeden milion domácností. Nedostatek srážek způsobil pokles vody v přehradě Kariba, která je důležitá pro výrobu elektrické energie. Odhaduje se, že v zemi bude chybět 450 – 500 MWh elektřiny. Zambie tedy bude závislá na dovozu z okolních zemí. Očekávají se rozsáhlé odstávky elektřiny.

Na snímku děti z Mpanshyy přebírají informační letáky o správné hygieně a hygienické balíčky zakoupené z darů českých dárců.

Podpořte pomoc chudým lidem v Zambii

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme nadaným dětem z chudých rodin vzdělání.
  • Uspořádáme pro školáky osvětovou zdravotní přednášku.
  • Darujeme vesnickým školám počítače a solární panely.
  • Zorganizujeme alfabetizační kurzy pro dospělé.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)