Výlet pro ukrajinské děti: noví kamarádi i pokroky v češtině

19. 9. 2022

Výlet pro ukrajinské děti: noví kamarádi i pokroky v češtině

Zatímco v prvních týdnech a měsících potřebovali ukrajinští uprchlíci humanitární pomoc, nyní směřuje naše podpora více a více k integračním aktivitám.

Dospělým pomáháme získat zaměstnání: Pořádáme kurzy češtiny i rekvalifikační kurz a jsme nápomocni při jednání se zaměstnavateli. Pro děti organizujeme adaptační skupiny a volnočasové kroužky. Nejúspěšnější jsou ty akce, kterých se účastní společně ukrajinské a české děti. Jednou z nich byl nedávný výlet do ZOO.

Cílem výletu byla malá kontaktní ZOO kousek za Prahou – ZOO zájezd. „České a ukrajinské děti stejně jako jejich maminky se spřátelily hned na začátku cesty. Všichni bez rozdílu věku a národnosti si užili kontaktní ZOO, kde si pohladili například krajtu,“ popisuje Světlana Porsche, ředitelka charitního Střediska Migrace. „Bylo skvělé vidět, jak z dětí, které se ráno viděly poprvé, jsou na konci dne kamarádi.“

Výlet byl pro ukrajinské děti příležitostí prověřit nabité znalosti českého jazyka. Nejen při komunikaci s vrstevníky. V ZOO měly za úkol samy si vybrat a objednat občerstvení. „Byl to další ze zážitků, který dětem udělal velkou radost. Všechny se zvládly dobře domluvit,“ říká spokojeně Světlana Porsche.

„Rozzářené oči dětí nás provázely celý den, ať už to bylo při pohledu na neobvyklá zvířata nebo při skákání na trampolíně,“ usmívá se Světlana Porsche. „Za sebe i za ukrajinské rodiny bych chtěla moc poděkovat všem dárcům, kteří tento výlet a další integrační aktivity umožňují.“

Pomozte uprchlíkům na území pražské arcidiecéze

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Poskytujeme podporu Ukrajincům, které válečný konflikt nutí opustit zemi
  • Poskytujeme cizincům na území Česka, kteří se ocitají v nouzi, materiální pomoc, právní a sociální doprovázení

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)