Zkušenosti Arcidiecézní charity pomáhají magistrátu zabydlet nově uvolněné sociální byty

17. 2. 2020 Tiskové zprávy

Přestože je v Praze statisticky 45 tisíc prázdných bytů, donedávna bylo pro sociálně slabé lidi nereálné získat sociální byt. Průlom přináší projekt Magistrátu hl. m. Prahy na zabydlení tří stovek městských bytů lidmi, kteří by jinak kvůli fyzickému či sociálnímu handicapu skončili bez přístřeší. Partnerem projektu je několik neziskových organizací včetně Arcidiecézní charity Praha, která už v roce 2014 zřídila prvních šest sociálních bytů zejména pro maminky s dětmi a loni v prosinci zkolaudovala další čtyři.

„Pro hlavní město Prahu je to vůbec první aktivní krok v oblasti sociálního bydlení,“ přibližuje ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec význam projektu. „Léta už víme, že dát sociálně slabým lidem byty nestačí, musí to doprovázet dlouhodobá sociální práce, kterou umíme poskytnout,“ vysvětluje.

První čtyři měsíce přinesly konkrétní výsledky

Projekt magistrátních sociálních bytů formálně běží teprve čtyři měsíce, ale některé výsledky jsou už viditelné. „Nyní podporujeme prvních jedenáct klientů. Z toho pět má již své bydlení, za nimi pravidelně dojíždíme a pomáháme jim řešit především záležitosti spojené s dávkami a financemi potřebnými k placení nájmu, energií a výdajů na živobytí. Tyto klienty také podporujeme v zařízení bytu, vedení domácnosti a zvládání běžné údržby, důležité je i navázání dobrých sousedských vztahů. Dalších šest klientů čeká na podepsání nájemních smluv,“ říká Stanislav Fiala, který má v Arcidiecézní charitě Praha na starost pomoc lidem bez přístřeší.

Bydlení je klíčem k řešení dalších problémů

Získání finančně dostupné nájemní smlouvy je přitom obzvlášť u sociálně zranitelných lidí, jako jsou senioři, lidé s postižením nebo rodiče malých dětí, klíčové pro vyřízení dalších nároků a dávek sociální podpory. Vyřešením bydlení se také daří vrátit domů děti z ústavní péče nebo obnovit soběstačnost osamělého seniora. „Cenově dostupné bydlení vnímáme jako jednu z nejnaléhavějších potřeb lidí, kteří se dnes ocitli v tíživé životní situaci,“ říká ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec. „Zřízením našich vlastních sociálních bytů jsme chtěli poukázat na to, že řešení tohoto problému nesnese odkladu. Nyní se s radostí podílíme na projektu Magistrátu hl. m. Prahy a nabízíme víc než dvacetiletou praxi v poskytování sociálních služeb v přímém kontaktu s těmi nejpotřebnějšími.“

Paní Valerie našla skutečný domov

Invalidní důchodkyně paní Valerie bydlela patnáct let na ubytovnách. Nyní má od města pronajatý sociální byt a v něm skutečný domov. Sociální pracovníci Charity jí pomohli sehnat pohovku, židle i ledničku, protože potřebuje držet dietu a ráda si vaří. „Pomohli jsme jí s přihlášením energií a převodem dávek hmotné nouze, díky kterým zvládne zaplatit nájemné a další životní potřeby. Ale kromě toho, co společně vyřizujeme, je vždy ráda za návštěvu a popovídání,“ přibližuje pracovník terénní služby Lukáš Seidl.

Pan Radim byl bez střechy nad hlavou

Invaliditou třetího stupně trpí pan Radim, který byl z původního nájmu soudně vystěhován i se synem. V sociálním bytě od pražského magistrátu bylo možné začít řešit jeho životní náklady dlouhodobě. „Pomohli jsme mu přihlásit se k trvalému pobytu, zajistit odběr elektřiny, podat žádost o příspěvek na bydlení a dávky hmotné nouze,“ popisuje Lukáš Seidl. „Zprostředkovali jsme mu také právní poradnu, kde nyní řeší své dluhy.“