PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ

Na světě žije více než tři čtvrtě miliardy lidí, kteří neumějí číst a psát. Více než 100 miliónů dětí dnes stále nemá přístup ani k základnímu vzdělání. Vzdělanost či gramotnost přitom zásadně ovlivňují život člověka. Nejen jeho budoucí povolání, ale i schopnost např. získávat informace o svých právech či o tom, jak chránit své zdraví. Výzkumy ukázaly, že vzdělanější lidé se vyhýbají rizikovému chování (v oblasti svého zdraví), jsou méně politicky manipulovatelní, umí lépe hospodařit se svými, byť nízkými, příjmy, budou pravděpodobně klást větší důraz na vzdělání svých vlastních dětí.

Věříme, že podpora vzdělání těch, kteří k němu nemají přístup, je jednou z nejefektivnějších cest k rozvoji – nejen lidského jedince, ale celé společnosti. Proto je tento sektor pro Charitu Praha a její rozvojovou práci prioritní. V rámci našich projektů zvyšujeme dostupnost vzdělání i jeho kvalitu.

Užitečné odkazy

Aktuální články

Z Indie: Co nemohli moji vlastní rodiče, udělali pro mě ti „adoptivní“

Kumari zažila na vlastní kůži jaké to je, když váš život ovlivní pomoc od lidí, kteří jsou vzdáleni tisíce kilometrů a pravděpodobně je nikdy v životě nepotkáte. Je vděčná, že mohla díky programu Adopce na dálku® vystudovat. „To, co pro mě nemohli udělat moji vlastní rodiče, pro mě udělali moji „adoptivní“,“ říká v rozhovoru učitelka Kumari.

Biskup Malý otevřel dveře k další pomoci Africe

Jako vůbec první český biskup navštívil Václav Malý od 12. do 22. března misi pražské Arcidiecézní charity v africké Zambii. Setkal se i s těmi nejpotřebnějšími v chudinských čtvrtích. Jeho návštěvu přibližuje v článku na stránkách Katolického týdeníku Jiří Prinz.

Setkání, které změnilo život pěti hluchoněmým dětem

Adopce na dálku® podporuje i děti s postižením. Do programu Arcidiecézní charita Praha nově vybrala pět hluchoněmých dětí z ugandského Nebbi. Pokud chcete podpořit jedno z nich, kontaktujte charitní Centrum zahraniční spolupráce. Alfred, Ivan, Maria, Pius a Zawadi se do Adopce na dálku® dostali díky dvěma nevšedním setkáním.

Z indického Bengalúru: První v rodině mám bakalářský titul! Díky mé české rodině

Sharanya vyrůstala s maminkou a třemi staršími sestrami na předměstí indického Bengalúru. Ve studiu jí pomohla rodina Šlancarových z Břeclavska. Díky jejich pomoci mohla Sharanye nejen vystudovat a jako první v rodině získat bakalářský titul, ale cítit se i součástí jejich početné milující rodiny.

„Adoptovaná“ Sandra patří k nejlepším v celé Ugandě

Letošní ugandské „malé maturity“ přinesly překvapení. V celostátní zkoušce na konci druhých ročníků středních škol vynikla „adoptovaná“ Sandra z městečka Katikamu v diecézi Luweero. Její výsledky patřily k nejlepším v celé zemi. Sandra přitom nenavštěvuje prestižní soukromou školu v hlavním městě, ale venkovskou státní školu. Školní poplatky hradí dárce z Česka. Bez jeho podpory by zřejmě Sarah nedokončila ani základní školu.

„Adoptovaná“ Sarah ze Zambie zvítězila v celostátní soutěži mladých vynálezců

Třináctiletá SARAH MWALE ze zambijského Solwezi má na svůj věk neobvyklé zájmy. Baví ji fyzika a zemědělství. Nedávno měla možnost poměřit své schopnosti v celostátní soutěži mladých inovátorů. Byla jedinou dívkou ve finále. Soutěž vyhrála se svým modelem na ošetření hospodářských zvířat. Do školy by přitom Sarah pravděpodobně nechodila, kdyby nebylo programu Adopce na dálku® Arcidiecézní charity Praha. Dívka je sirotek. Vychovává ji babička.

Vánoční přání od dětí z programu Adopce na dálku

Posíláme videopozdrav od dětí z programu Adopce na dálku® pro všechny, kteří jim umožňují chodit do školy a těšit se na lepší budoucnost. Děkujeme vám!

Jsem důkazem, že Adopce na dálku funguje

Příběh jako z pohádky. Chudé indické dívce Venee Fernandes pomohli v programu Adopce na dálku dárci z České republiky ke vzdělání. Nejprve studovala v Indii, poté v České republice. Dnes je sama „adoptivní maminkou“ a velkou propagátorkou Adopce na dálku. Na vlastní kůži zažila, že pomoc funguje.

Děti z programu Adopce na dálku přijely na prázdniny do Česka

Z Běloruska přicestovalo v polovině června 45 dětí z programu Adopce na dálku® a jejich sourozenců. Arcidiecézní charita Praha spolu s českými dárci připravila pro děti ze sociálně slabých rodin desetidenní prázdninový pobyt. Děti zažily bohatý program. Prodloužený víkend měly možnost strávit v českých rodinách.

ZŠ sv. Jana Nepomuckého v Ugandě ožila dětskými soutěžemi

V Základní škole svatého Jana Nepomuckého v ugandské Kitule se konal zábavní den s názvem ‚Talent Show‘. Děti soutěžily ve skákání v pytli, v plnění plastových lahví vodou z dlaní, ve hře o židli, nošení vajíček, ve čtení, psaní a recitaci básní, zpěvu, tanci, moderování televizních zpráv a dokonce v loupání banánů matooke – nejtypičtější potraviny regionu. Každé dítě ukázalo obecenstvu, že talent nediskriminuje. Každé dítě, má-li potřebnou podporu, může vyniknout.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371