PODPORA VZDĚLÁVÁNÍ

Na světě žije více než tři čtvrtě miliardy lidí, kteří neumějí číst a psát. Více než 100 miliónů dětí dnes stále nemá přístup ani k základnímu vzdělání. Vzdělanost či gramotnost přitom zásadně ovlivňují život člověka. Nejen jeho budoucí povolání, ale i schopnost např. získávat informace o svých právech či o tom, jak chránit své zdraví. Výzkumy ukázaly, že vzdělanější lidé se vyhýbají rizikovému chování (v oblasti svého zdraví), jsou méně politicky manipulovatelní, umí lépe hospodařit se svými, byť nízkými, příjmy, budou pravděpodobně klást větší důraz na vzdělání svých vlastních dětí.

Věříme, že podpora vzdělání těch, kteří k němu nemají přístup, je jednou z nejefektivnějších cest k rozvoji – nejen lidského jedince, ale celé společnosti. Proto je tento sektor pro Charitu Praha a její rozvojovou práci prioritní. V rámci našich projektů zvyšujeme dostupnost vzdělání i jeho kvalitu.

Užitečné odkazy

Aktuální články

Děti z programu Adopce na dálku přijely na prázdniny do Česka

Z Běloruska přicestovalo v polovině června 45 dětí z programu Adopce na dálku® a jejich sourozenců. Arcidiecézní charita Praha spolu s českými dárci připravila pro děti ze sociálně slabých rodin desetidenní prázdninový pobyt. Děti zažily bohatý program. Prodloužený víkend měly možnost strávit v českých rodinách.

ZŠ sv. Jana Nepomuckého v Ugandě ožila dětskými soutěžemi

V Základní škole svatého Jana Nepomuckého v ugandské Kitule se konal zábavní den s názvem ‚Talent Show‘. Děti soutěžily ve skákání v pytli, v plnění plastových lahví vodou z dlaní, ve hře o židli, nošení vajíček, ve čtení, psaní a recitaci básní, zpěvu, tanci, moderování televizních zpráv a dokonce v loupání banánů matooke – nejtypičtější potraviny regionu. Každé dítě ukázalo obecenstvu, že talent nediskriminuje. Každé dítě, má-li potřebnou podporu, může vyniknout.

Pomoc rodině, která přišla o všechno

Stalo se to jednoho nedělního večera, kdy ve vesnici Gira v severougandském kraji Nebbi zažila rodina malé dívky Jovie největší šok v životě. Cestou domů z kostela dostali zprávu, že jejich příbytek a všechno uvnitř shořelo na popel.

Otec sedmi dětí našel své poslání v Adopci na dálku: Vzdělání mění život, říká

Pan LLOYD KALAMBA, otec sedmi dětí ze zambijského Solwezi, slaví letos dvě jubilea. Padesáté narozeniny. A také deset let práce pro Adopce na dálku®. „Jsem rád, že můžu spolupracovat s tak zkušeným a obětavým člověkem. Desetileté pracovní jubileum je velmi vzácné. V Zambii jsou u zahraničních nevládních organizací pravidlem krátkodobé pracovní vztahy,“ říká Aleš Vacek, vedoucí zambijské mise Arcidiecézní charity Praha, který pro Bulletin zachytil rozhovor s panem Kalambou.

Česká pomoc v Chikmagaluru (Indie)

Otec MARCEL PINTO je ředitelem Diecézní charity v jihoindickém Chikmagaluru. Čeští dárci zde podporují 175 dětí v programu Adopce na dálku® a 5,5 tisíce dospělých, jimž pomáhají k větší soběstačnosti.

Nová soutěž pro zambijské školáky

V Zambii mají děti z programu Adopce na dálku® další příležitost vzdělávat se a soutěžit. Aleš Vacek, zástupce Arcidiecézní charity Praha v Zambii představuje novou výtvarnou, literární a vědomostní soutěž, kterou pro děti se svým týmem připravil.

682 „adoptovaných“ dětí v Indii skládá svou první velkou zkoušku

Letos v březnu a dubnu zažívá 682 indických dětí z Adopce na dálku® horké chvíle. A to nejenom kvůli stoupající teplotě vzduchu v této exotické zemi. Žáci desátých tříd skládají závěrečné zkoušky na konci střední školy. „Ten, kdo obstojí, má oficiálně dokončené středoškolské vzdělání. Pokud má zájem, může studovat dál," vysvětluje Natálie Podolcová z Centra zahraniční spolupráce.

Sestra Maria Goretti: Jsme vděčni za vaši pomoc

Vděčnost a poděkování za pomoc nejchudším dětem, to bylo hlavní poselství včerejší debaty sestry Marie Goretti z Indie s dárci. Sestra vyprávěla, jak konkrétně pomoc probíhá a jaké má výsledky. Odpovídala na konkrétní otázky přítomných, které se týkaly „adoptovaných“ dětí i života v Indii.

Julie z Běloruska může díky českým dárcům rozvíjet svůj talent

Sedmým rokem pomáhá program Adopce na dálku® Julii z Běloruska. Díky dárcům z Česka mohla v zájmových kroužcích rozvíjet svůj výtvarný talent. To nasměřovalo tuto nadanou dívku v dalším studiu.

Paní Caroline ze Zambie: Po 20 letech jsem se díky Charitě vrátila do školy

Paní Caroline Nyerenda (38) je matkou pěti dětí. Díky Arcidiecézní charitě Praha se po dvaceti letech vrátila zpět na základní školu. Ve vzdělání pokračuje dál. Jejím snem je stát se učitelkou.