12. 11. 2018 Tiskové zprávy

V sobotu 10. listopadu se uskutečnil 6. ročník Národní potravinové sbírky. Ve 14 supermarketech v Praze a okolí získala Charita více než 15 tun potravin a drogerie pro potřebné. Do akce se zapojilo přes 200 dobrovolníků a pracovníků Charity. Děkujeme jim za jejich pomoc a dárcům za darované zboží, které je nyní uloženo v charitních skladech a v průběhu následujících měsíců bude využíváno pro lidi v tísni, kteří se na Charitu obrací o pomoc.

6. ročník Národní potravinové sbírky přinesl Charitě v pražské arcidiecézi více než 15 tun potravin a drogerie pro potřebnéKoordinátoři a dobrovolníci sbírky se setkávali s pozitivními reakcemi nakupujících. „Lidé se ptali, co mají koupit. Ti, kteří by možná i sami potřebovali nějakou pomoc, darovali alespoň něco málo,“ říká Dana Kucharčíková z Farní charity Vlašim. Nejštědřejší dárce se našel v Tescu ve Vlašimi a daroval celý nákupní košík (viz snímek) a také v Tescu v Roudnici nad Labem. Situaci popisuje Marcela Lysáčková z místní Farní charity: „Do supermarketu přišel nakoupit pán a udělal nákup v hodnotě přes 10 tisíc korun. Celý ho pak věnoval do sbírky. Pracovníci z Tesca a také naši dobrovolníci nechtěli věřit vlastním očím.“

Oproti loňskému roku celkový výtěžek sbírky pro Charitu poklesl, což je dáno menším počtem zapojených supermarketů. Na některých místech však zaznamenali nárůst. Marcela Lysáčková z Farní charity Roudnice nad Labem popisuje: „Bylo to úžasné – sice jsme se domnívali, že když je sbírka zkrácená o dvě hodiny, tak bude i menší výtěžek, ale nepotvrdilo se nám to. Spíš naopak. Zaznamenali jsme nárůst oproti minulému roku o 35 % ve stejné prodejně.“

Ze všech Charit, které se sbírky účastnily, zaznívají slova díků směřovaná vedením supermarketů, dobrovolníkům i zákazníkům. Za všechny Ivana Vašků z Farní charity Beroun: „Velký dík posíláme všem našim dobrovolníkům, kteří rozdávali letáčky a vybírali zakoupené potraviny do připravených nákupních košů. A největší poděkování patří Vám všem, kteří jste přišli zakoupit a darovat úžasných 1417 kg pomoci, kterou budeme distribuovat lidem v nouzi – konkrétně do Azylového domu pro matky s dětmi a do služeb pro osoby bez přístřeší.“

Potraviny a drogerie, která je nyní uskladněna v charitních sladech, bude využita pro klienty sociálních služeb Charity (azylové domy, nízkoprahová denní centra, sociálně-aktivizační služby, terénní služby, sociální poradny atd.) i pro lidi, kteří sociální služby nevyužívají, ale obrátí se v tíživé sociální situaci na Charitu pro materiální pomoc.

CharitaNárodní potravinovou sbírku 2018 v pražské arcidiecézi zajišťovaly Charity:

Farní charita Kolín, Farní charita Vlašim, Farní charita Beroun, Farní charita Kralupy nad Vltavou, Farní charita Lysá nad Labem, Farní charita Stodůlky, Farní charita Barrandov, Farní charita Příbram, Farní charita Roudnice nad Labem, Farní charita Mnichovice a Arcidiecézní charita Praha.