Asistovaná setkávání v Poradně Magdala: Na co se rodiče nejčastěji ptají

4. 6. 2018

Asistovaná setkávání v Poradně Magdala: Na co se rodiče nejčastěji ptají

Poradna Magdala nabízí službu Asistované setkávání. Nezletilé dítě se v poradně setkává se svým rodičem či prarodičem, se kterým nežije v jedné domácnosti, ale který je oprávněn k setkávání s dítětem. Na nejčastější otázky zájemců o služby Asistované setkávání odpovídá Mgr. Pavla Němcová, sociální pracovnice Poradny Magdala.

Jak asistované setkání probíhá?

Asistovaná setkání probíhají v našich konzultovnách, které jsou vybaveny jako herny. Přizpůsobili jsme je tak, aby se v nich děti cítily dobře. Po celou dobu setkání jsou přítomni pracovníci poradny. Před samotným setkáním je nutná konzultace s rodičem, které s dítětem přišlo. Během konzultace se zajímáme, jak je dítě na setkání s druhým rodičem připravené, ptáme se, co dítě prožívalo po předchozím asistovaném setkání.

Je dítě v konzultovně s rodičem samo nebo je po celou dobu přítomen pracovník poradny?

Po celou dobu, kdy se dítě setkává s druhým rodičem, jsou v herně přítomni pracovníci poradny. Je to především proto, aby byl zajištěn bezpečný průběh setkání pro dítě. Pracovníci poradny vstupují do průběhu setkání tehdy, jakmile rodič poruší pravidla, se kterými jsou oba rodiče dopředu seznámeni.

Jaká jsou ta nejzásadnější pravidla pro zdravé a bezpečné setkávání?

Především jde o to, aby první strana dítě na setkání připravila, aby se dítě s druhým rodičem chtělo setkat, aby s dítětem pěkně o druhém rodiči mluvila, aby společně vzpomínali na hezké zážitky, aby dítě na asistované setkání šlo bez obav. Dále je třeba zajistit to, aby rodiče přes dítě neřešili svůj konflikt. To jsou nejdůležitější pravidla. Dále se nesmí před dítětem mluvit vulgárně, pořizovat během setkání fotografie ani zvukové záznamy.

Co když dítě sice na setkání s druhým rodičem jde, ale pláče nebo je nešťastné?

Pokud je dítě v přítomnosti druhého rodiče nešťastné, přivedeme ho zpět první straně. Naší prioritou je dítě, nikoliv otec nebo matka. Je proto velice důležité připravit dítě důsledně na setkání s druhým rodičem a v zájmu zdravého vývoje dítěte postupovat podle pokynů pracovníků poradny.

Nepomáháte tedy vyřešit konflikt mezi rodiči?

Ne, řešením konfliktu rodičů se při Asistovaných setkání nezabýváme. Nicméně v rámci Poradny Magdala nabízíme další službu, která rodičům v komunikaci v konfliktu napomáhá. Je to služba, kterou rodiče mohou využít. Vyškolení pracovníci zde rodičům, kteří nejsou schopni se domluvit na důležitých věcech, pomáhají řešit, co je tíží a na čem by se měli umět v zájmu svého dítěte domluvit. Tato služba se nazývá Podporovaná komunikace rodičů dítěte.

Jako druhý rodič mohu dítěti něco přinést?

Samozřejmě je jenom na vás, jak bude setkání probíhat. Můžete přinést dárek, nějakou sladkost nebo hru, kterou si společně zahrajete a dítě si ji bude moci odnést. Je také možné přinést fotografie, které dítěti připomenou radostné nebo zážitkové chvíle.

Co je tedy cílem asistovaného setkávání?

Cílem asistovaného setkávání je především to, aby rodiče byli schopni domluvit se na asistovaném předávání, později na osobním předávání. Nejdůležitější je, aby dítě nežilo mezi konfliktem obou rodičů, aby se jejich vztahové problémy neřešily přes dítě. Pro zdravý vývoj dítěte je v životě důležitá přítomnost obou rodičů.

MPSVMagistrát hl. m. PrahyTyto služby můžeme poskytovat díky podpoře MHMP a MPSV.