Charita Vlašim otevřela Denní stacionář U kapličky

5. 2. 2024

Charita Vlašim otevřela Denní stacionář U kapličky

Charita Vlašim otevřela v lednu Denní stacionář pro seniory. Chodit do něj mohou lidé starší 65 let, kteří nemohou nebo nechtějí zůstávat doma sami. Seniorům přináší stacionář smysluplné trávení volného času, jejich rodinám možnost chodit do práce a mít jistotu, že je o jejich babičku nebo dědečka postaráno.

Denní stacionář U kapličky, jak zní jeho oficiální název, je otevřený každý všední den od 7.00 do 16.30 hodin. Každý senior se může rozhodnout, v který den a v jakém čase službu využije. Kapacita služby je 13 osob.

Denní stacionář sídlí v bezbariérově přístupném prvním patře Komunitního centra Zahrada v Tovární ulici. Do budoucna se přestěhuje do Bolinky, místní části Vlašimi, vzdálené od centra města tři kilometry s dosahem městské hromadné dopravy. Právě v Bolince zakoupila Charita objekt u kapličky, který přebuduje na sociální službu. Podle umístění již dnes nese stacionář jméno.

Při dni otevřených dveří se stacionář představil veřejnosti

„Je to služba potřebná pro celý náš region, protože žádná podobná u nás není,“ uvedla Pavla Kovalská, vedoucí odboru sociálních služeb města Vlašim. Stejně jako starosta města Luděk Jeništa a desítky občanů  se přišla podívat na Den otevřených dveří, který proběhl v Denním stacionáři v pondělí 22. ledna.

Vedoucí nového stacionáře Dana Kucharčíková příchozím přiblížila program: „V 9 hodin začínáme den společnými aktivitami. Když potrénujeme hlavu a zorientujeme se, začíná cvičení. Senioři se pak mohou podle chuti věnovat křížovkám či hrám.“

Dana Kucharčíková poté ukázala odpočinkovou zónu oddělenou od hlavního prostoru závěsem. Několik křesílek brzy doplní elektrická polohovací křesla a masážní vanička na nohy. „Chceme to tu udělat příjemné, hezké, aby se tady všichni dobře cítili,“ vysvětlila Kucharčíková.

Komplexní a odborná péče s více než desetiletou zkušeností

Charita Vlašim má dlouholeté zkušenosti v oblasti péče a aktivizace seniorů. Více než 10 let provozuje osobní asistenci, pečovatelskou službu i sociálně aktivizační službu pro seniory a lidi s postižením. Rozsáhlá škála aktivit zahrnuje trénování paměti, cvičení, tvůrčí dílny, přednášky, univerzitu třetího věku, výlety a mnoho dalších akcí, při kterých senioři rozvíjejí své fyzické i mentální schopnosti i prožívají společnost ostatních. „Aktivizace seniorů hraje klíčovou roli v udržení jejich celkové pohody a kvality života. V naší Charitě klademe důraz na individuální přístup ke každému seniorovi, respektujeme jeho potřeby a zájmy a vytváříme prostředí podporující sociální vazby,“ uzavírá Dana Kucharčíková.

Denní stacionář U kapličky podpořila letošní Tříkrálová sbírka. Děkujeme za pomoc! Sbírku je nadále možné podpořit darem do virtuální tříkrálové kasičky.