Charitní taxík pomáhá na Nymbursku seniorům a lidem s postižením

4. 9. 2018 Tiskové zprávy

Charitní taxík pomáhá na Nymbursku seniorům a lidem s postižením

Farní charita Nymburk našla netradiční způsob, jak pomáhat seniorům a lidem se zdravotním postižením v jejich každodenním životě. Nabízí službu ChariCar. Charitní taxík přepravuje za symbolickou cenu 30 Kč. Mnoho lidí by si to bez něj už nedokázalo vůbec představit.

Charitní taxík pomáhá na Nymbursku seniorům a lidem s postiženímJednou z klientek je paní trpící roztroušenou sklerózou. ChariCar využívá, když potřebuje k lékaři nebo na úřad. „Nejsme jen přepravním servisem. Lidé často potřebují doprovod, radu, milé slovo a trochu povzbuzení. Sdílíme s nimi jejich starosti a radosti. Naplňujeme jejich potřebu společenského kontaktu, dodáváme jim sebevědomí, a jistotu, že jejich starosti někdo bere vážně. A to mě na práci řidičky ChariCar baví nejvíc,“ říká Dagmar Jetelová z Farní charity Nymburk.

Služba je určena osobám starším 65 let a držitelům průkazů TP, ZTP a ZTP/P. Převážná většina klientů jsou starší lidé, kteří žijí daleko od centra a jsou odkázáni na přepravu autem. Hromadná doprava do místa jejich bydliště nezajíždí, mnozí z nich ani nejsou schopni do ní nastoupit. Taxi je pro ně drahé. ChariCar jim usnadní situaci. Využívají ho, když potřebují na nákupy, k lékaři nebo na návštěvu ke kamarádovi.

„V našem charitním taxíku se potkávám s mnoha lidskými osudy,“ říká Dagmar Jetelová. „Naší pravidelnou klientkou je lékařka. Má kvůli svému postižení problémy s pohybem. Díky naší službě může nadále vykonávat svou praxi. Vozíme ji denně do zaměstnání a zpět domů.“

Většina klientů využívá ChariCar pravidelně a dlouhodobě. „Když je odvážíme od lékaře domů, hned si objednávají přepravu na další termín, na který je objednal lékař. Tak se stává, že máme objednávky na 3 měsíce dopředu,“ uzavírá Dagmar Jetelová.