Co je kuťa a uzvar? Přiblížili jsme ukrajinskou kulturu i program přesídlení krajanů

15. 12. 2022

České školy prošly během letošního roku zatěžkávací zkouškou, když integrovaly množství ukrajinských dětí z uprchlických rodin. Pro jednu ze škol to však nebyla nová situace. Základní školou J. A. Komenského v Milevsku prošly v uplynulých letech stovky ukrajinských dětí. Děti to sem totiž mají nejblíž z Hotelu Červená, který se pro ně na čas stává novým domovem.

Hotel v Červené na Milevsku je totiž prvním místem, kde nacházejí zázemí naši krajané z Ukrajiny, kteří se rozhodli přesídlit zpět Česka. Pomáhá jim v tom vládní program. Ministerstvo vnitra úzce spolupracuje s Arcidiecézní charitou Praha, která příchozím krajanům pomáhá v integraci (více o vládním programu přesídlení krajanů).

„Snažíme se, aby školou povinné děti, které s rodiči do Česka přicházejí, zahájily co nejdříve školní docházku,“ vysvětluje Světlana Porsche, ředitelka charitního Střediska Migrace. „Nápomocná je nám v tom 2. ZŠ J. A. Komenského v Milevsku, která ukrajinské děti s českými kořeny přijímá.“

Děti v milevské základní škole dlouho nezůstávají. V průměru po dvou měsících přestupují do školy v novém bydlišti. „Jejich první zkušenost v české škole je však pro jejich integraci do školního systému velmi důležitá. Děti se v prvních měsících zlepšují v českém jazyce, poznávají vrstevníky, seznamují se s chodem školy,“ doplňuje Světlana Porsche.

Arcidiecézní charita Praha pomáhá, aby si děti z milevské základní školy s nově příchozími co nejlépe porozuměly. Pracovníci z Charity do školy příležitostně přicházejí, aby dětem i učitelům přiblížili, jak program přesídlení probíhá. V polovině prosince spojili prezentaci s představením ukrajinské kultury. Na programu byla ukázka tradičního oděvu, ukrajinských knih, prezentace štědrovečerního stolu i tradičních jídel. Návštěvníci mohli ochutnat tradiční ukrajinský vánoční pokrm – kuťu. Akce proběhla v rámci vánočních trhů, které škola pořádala.

Pomozte uprchlíkům na území pražské arcidiecéze

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Poskytujeme podporu Ukrajincům, které válečný konflikt nutí opustit zemi
  • Poskytujeme cizincům na území Česka, kteří se ocitají v nouzi, materiální pomoc, právní a sociální doprovázení

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)