Dáváme indickým dívkám vzdělání, sebevědomí a budoucnost

7. 7. 2021

Dáváme indickým dívkám vzdělání, sebevědomí a budoucnost

Jakmile dokončí 10. třídu, přerušují vzdělání, aby mohly pomáhat rodičům v domácnosti či zemědělství. Jejich práce nevyžaduje vzdělání, proto mají velmi nízkou mzdu i nízké postavení ve společnosti. Řeč je o vesnických dívkách v Indii.

Na druhou stranu se Indie dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotnického personálu. Podle studií z roku 2019 chybí v zemi 600 tisíc lékařů a dva miliony sester. Důvodem je nejen odliv mozků, ale i nedostatek vzdělávacích institucí.

Tvrdá realita se stala výzvou pro Arcidiecézní charitu Praha. Ve spolupráci s tamními kolegy vytipovala 43 dívek ve věku 16-25 let a poskytla jim kvalifikovaný jednoletý a dvouletý zdravotnický výcvik. Dívkám ze vzdálenějších oblastí hradila ubytování a stravu. Vzdělání zajišťovala Zdravotní škola sv. Ignáce v Honavaru založená v roce 2003 za finanční podpory pražské Charity.

„Zaměření na venkovské dívky, které nemohou studovat kvůli ekonomickým omezením, je v našich podmínkách nezbytné. Nabyté vědomosti a dovednosti budují jejich sebevědomí. Kromě toho, že dívky získají zaměstnání, vzdělání jim navíc dá potřebný status ve společnosti,“ pochvaluje si sestra Maria Goretti, zakladatelka zdravotní školy sv. Ignáce.

O práci se vzdělané dívky bát opravdu nemusejí. Dveře mají otevřené do zdravotnických služeb a zařízení jako jsou nemocnice, domovy pro seniory, rehabilitační centra či laboratoře. Do budoucna se také počítá se zřízením mobilních ordinací – studentky budou přednášet ve dvaceti vesnicích o hlavních přenosných nemocech, HIV/AIDS, tuberkulóze a výživě pro děti. Díky mobilní ordinaci budou moci rovnou nemocné vyšetřit v terénu.

První zdravotnické kurzy pro vesnické komunity proběhly ve školním roce 2020-2021, tedy v době koronavirové pandemie. Arcidiecézní charita Praha je podpořila částkou 25 000 EUR (640 000 Kč). „Bez podpory pražské Charity by na ně peníze nebyly. V podpoře vzdělávání vesnické mládeže chceme pokračovat i v dalších letech,“ uzavírá Maria Goretti.

Podpořte pomoc chudým lidem v Indii

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme nadaným dětem z chudých rodin vzdělání.
  • Darujeme nejchudším dětem školní pomůcky.
  • Zorganizujeme ve vesnicích zdravotní osvětu.
  • Poskytneme drobné půjčky farmářům.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)