Zpátky do rodiny! Díky sociálnímu bydlení

30. 5. 2014

Zpátky do rodiny! Díky sociálnímu bydlení

Návrat dětí z ústavní péče zpět do rodin je hlavním smyslem práce v rámci služeb, které Arcidiecézní charita Praha rodinám v obtížné životní situaci poskytuje. Právě dnes se navrací chlapec a děvče do rodiny, která využívá sociální byt Arcidiecézní charity Praha.

„Dvouletý chlapec a tříleté děvče byli umístěni v ústavním zařízení zejména z důvodu nevyhovující bytové situace rodiny. V předchozích dnech nabylo právní moci soudní rozhodnutí, na jehož základě se teď děti mohou vrátit zpět do rodinného prostředí. Byly svěřeny do péče dědečkovi, který za naší plné podpory má teď možnost zvládnout situaci tak, aby děti byly na blízku své matce a svým sourozencům a nebyly zbytečně stresovány z pobytu v ústavních zařízeních,“ říká sociální pracovnice Vanda Vajshajplová. „Jsem ráda, že rodina díky Charitě dostala šanci na normální život.“

Z dětského centra, kde byly děti dočasně umístěny, si je dnes přišel vyzvednout dědeček. Až se jejich matka po šestinedělí vrátí k rodině s novorozenými dvojčaty, budou mít díky sociálnímu bydlení možnost být zase všichni pohromadě. Už teď je zřejmé, že tato početná rodina bude potřebovat další podporu. Připraveni pomoci  jsou sociální pracovníci, ale i dobrovolníci, kteří budou rodině k dispozici nejen s běžnou péčí o děti a domácnost, ale budou rodině také pomáhat „postavit se na vlastní nohy“.