Do léta v novém. I díky Tříkrálové sbírce

26. 2. 2021

Do léta v novém. I díky Tříkrálové sbírce

Zhlédněte videoreportáž ze stavby Komunitního centra ve Vlašimi (youtube.com)

Charita Vlašim je díky Tříkrálové sbírce o krůček blíž k vlastnímu objektu, který zastřeší stávající sociální služby i nové komunitní centrum. Část výtěžku sbírky totiž podpoří rekonstrukci domu v Tovární ulici, kam vlašimská Charita plánuje přestěhovat všechny své aktivity.

„O vlastní sídlo usilujeme už minimálně deset let,“ říká Daniela Laloučková, ředitelka Charity Vlašim. „Naši práci nám komplikuje to, že máme prostory na pěti různých místech ve městě. To nevyhovuje ani nám, ani těm, kteří naše služby využívají. Nehledě na finanční náklady spojené s nájemným.“

Rekonstrukce v plném proudu

Vlašimská Charita proto loni zakoupila dům v Tovární ulici v centru města poblíž vlakového nádraží. Nyní je v plném proudu kompletní rekonstrukce. Hotové jsou všechny vnitřní příčky, rozvody elektřiny a vody. Na řadě bude nyní štukování a rekonstrukce sociálních zařízení. Díky videoprohlídce se mohou lidé podívat, jak stavba pokračuje.

Jednotlivé služby vlašimské Charity se již těší na nové zázemí. V přízemí rozsáhlé dvoupodlažní budovy budou služby pro veřejnost: komunitní centrum, charitní obchůdek, občanská poradna a sklad kompenzačních pomůcek. V patře pak zázemí pro pracovníky pečovatelské služby, osobní asistence a aktivizace seniorů a lidí se zdravotním postižením.

Iveta Macháčková, má na starosti půjčovnu kompenzačních pomůcek. „Věcí přibývá, protože přibývá klientů. Tím pádem potřebujeme víc pomůcek, které ale nemáme kde skladovat,“ popisuje těžkosti, s kterými se půjčovna v současné době potýká. „Část pomůcek, jako jsou chodítka či toaletní židle, máme nyní ve stísněných prostorech našeho skladu. Polohovací lůžka musíme mít ve skladě u kostela, protože by se k nám nevešly. Pendlovat mezi dvěma místy není ideální. Už se těším, až budeme mít dostatek prostoru a všechny pomůcky pohromadě.“

Pomůže veřejnost

Na nákup a rekonstrukci objektu, který se veřejnosti otevře v létě tohoto roku, získala Charita evropskou dotaci. Velkou část nákladů však musí zaplatit ze svých zdrojů. Obrací se proto na dárce, nejen v Tříkrálové sbírce. Nové komunitní centrum můžete podpořit darem na bankovní účet veřejné sbírky: 4854305359/0800.