Domov sv. Anežky České v Berouně se už 10 let stará o seniory s projevy demence

3. 8. 2022 Videoreportáže

Domov sv. Anežky České, který provozuje Charita Beroun, se už 10 let stará o seniory s projevy demence. Kvalitní komplexní 24hodinovou péči za tu dobu poskytli padesáti klientům, 150 lidí pak využilo služeb denního stacionáře.

„V domově je 11 lůžek, abychom udrželi rodinnou atmosféru. Dalších deset lidí k nám může denně docházet. Organizujeme jim společné aktivity,“ říká vedoucí Domova Lenka Kutinová s tím, že ve stacionáři hrají společenské hry – trénují paměť, jemnou motoriku, hrají vědomostní hry.

Alzheimerova nemoc má mnoho fází a může přicházet v rozmezí až dvaceti let. Zpočátku to může být úsměvné zapomínání, roztržitost, ale klíče v lednici a ztráta na ulici, kde celý život žiji, tam už by příbuzní měli zbystřit a vyhledat odborníka.

Nemoc před lety pokročila i u maminky Jitky Hajákové. Ta se nejprve snažila o maminku starat sama, brzy jí to ale začalo přerůstat přes hlavu. „Musíte být ve střehu ve dne v noci. Ale nechtěla jsem maminku dát pryč, vždyť se o nás celý život starala a považovala bych to za své selhání,“ vzpomíná paní Jitka. Nakonec tyto pocity musela překonat, protože sama začala mít zdravotní problémy, a maminku umístila do Domova. Často ji navštěvuje. „Personál je tu milý, vždy usměvavý. Na mamince vidím, že jí profesionální péče prospívá,“ pochvaluje si.

Jako doma si v Domově připadá i jedna z klientek, paní Helena. Je tu rok a kromě profesionální péče jí vyhovuje také skutečnost, že je „mezi svými“.

Domov sv. Anežky České můžete podpořit darem

na účet Charity Beroun č. 364 904 369/0800

nebo online na portálu darujme.cz