Jaká byla 20. tříkrálová sbírka v pražské arcidiecézi

17. 1. 2020

Jaká byla 20. tříkrálová sbírka v pražské arcidiecézi

Více než dva tisíce koledníků pomohlo Charitě v pražské arcidiecézi uspořádat Dvacátou tříkrálovou sbírku na pomoc lidem v nouzi. V těchto dnech probíhá rozpečeťování pokladniček a sčítání jejich obsahu. Podrobné výsledky zveřejňujeme na trikralovasbirka.cz

Většina koledníků se zapojuje každoročně, ale přibyli letos i nováčci. „Ve velkém množství se u nás na Roudnicku zapojily obce s vlastními skupinkami. I díky tomu vyskočil náš výtěžek sbírky o 70 tisíc,“ říká potěšeně ředitelka Charity Roudnice nad Labem Marcela Lysáčková.

Velký úspěch zaznamenala Farní charita Mnichovice, která byla založena před necelými dvěma lety a sbírku tak pořádala teprve podruhé. Jak se ředitelce Lucii Procházkové podařilo sehnat 200 koledníků a více než zdvojnásobit výtěžek sbírky na 163 700 Kč? „Zapojila jsem všech 30 obcí ve farnosti, oslovila jsem starosty, vytvořila jsem letáčky a seděla desítky hodin na facebooku. Pomohlo 60 skautů a mnoho lidí, s kterými jsem spolupracovala na dalších projektech v průběhu celého roku. To, že jedna 7letá Anežka koledovala 4x (ve 4 obcích ve 4 různých skupinkách a byla prostě k nezastavení), nebo že malí koledníci vydrželi v Choceradech 6,5 hodiny v kuse na nohou a pořád je to bavilo, to už není moje zásluha.“

Také v Českém Brodě, kde má sbírka naopak velkou tradici, se letos zapojili noví koledníci a na pomoc potřebným vykoledovali o 90 tisíc korun více než loni.

Ve větších městech potkávali lidé Tři krále v ulicích, na náměstích a v dopravních uzlech. V menších obcích chodí koledníci dům od domu, jak vysvětluje Stanislav Fiala, jeden z koledníků v Brandýse nad Labem: „Máme za ty roky už svůj stálý okruh. Lidé nás očekávají a nejde je zklamat tím, že bychom nepřišli.“

Koncerty i velkolepý průvod

Tříkrálová sbírka přinesla řadu kulturních akcí. Charity uspořádaly tříkrálové koncerty, zpívání koled i několik průvodů Tří králů. K tomu pražskému, který se konal v předvečer svátku Tří králů, se připojil velký dav lidí. „Měli jsme možnost připomenout tisícům lidí podstatu Vánoc, která spočívá v uctívání narozeného Ježíše Krista jako Boha a Spasitele, který nás osvobozuje od zla,“ říká P. Edward Walczyk. Velkolepý průvod mohl vnímat z výšky, protože v kostýmu mudrce z Východu usedl na jednoho z velbloudů: „Na Karlově mostě a celou cestu jsem žehnal všem lidem, kteří přišli.“

Našli se čtvrtí králové

Tříkrálovou sbírku podpořila řada institucí. Senát Parlamentu ČR a krajský úřad Středočeského kraje uspořádali slavnostní tříkrálovou snídani. Železniční dopravce Leoexpress pozval koledníky do vlaků. Sbírku podpořil Český rozhlas, Policie i řada firem. „Partneři pomáhají sbírku zviditelnit a Třem králům otevřou dveře do zajímavých míst, kam by se jinak nedostali,“ vysvětluje Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha, „partner sbírky je pro nás čtvrtým králem, takové se v Charitě vžilo označení.“