Když se řekne „sociální pracovník“

23. 9. 2019

Když se řekne „sociální pracovník“

Jsem sociální pracovník a o mé práci panuje spousta mylných představ. Pro politiky jsem něco jako pohádková Arabela. V očích společnosti moje sisyfovská práce nemá smysl. A rodina má o mne strach, že se pohybuji na nebezpečném rozhraní života a smrti. Těmito slovy začíná krátký spot o povolání, pro mnohé trochu záhadném. A proto si ho nezasvěcení představují po svém.

Právě snaha o odbourání mýtů vedla ke vzniku tohoto spotu.

„Jen v pražské arcidiecézi pracuje pod hlavičkou Charity více než 150 sociálních pracovníků a téměř 600 pracovníků v sociálních službách,“ říká ředitel Arcidiecézní charity Praha Jaroslav Němec. Jsou to lidé, kteří pečují o seniory, asistují lidem s postižením, pomáhají rodinám v tísni a lidem na okraji společnosti.“

„Naše práce je zajímavá v tom, že každý den je jiný, s každým klientem řešíme různá témata. Někdy je to šikana, jindy drogy, někdy rodina, někdy vztahy,“ říká sociální pracovník Robert Knebl . Nejvíce ho prý dostaly příběhy, kdy „šlo do tuhýho“. „Kdybych si s tebou tenkrát nepromluvil, Robe, tak bych skočil z mostu,“ vzpomíná na slova jednoho z klientů.

Spot vznikl v rámci projektu Ke kvalitě v Charitě II (CZ.03.2.63/0.0/0.0/17_071/0007576), který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu.