Proměnili jsme ruinu na nové sociální byty pro maminky samoživitelky

10. 8. 2020

Proměnili jsme ruinu na nové sociální byty pro maminky samoživitelky

Maminka sedmiletého Mirka a dvouleté Aničky paní Milena přišla o střechu nad hlavou kvůli manželovu gamblerství. Exekutoři rodině zabavili veškerý majetek a matka s dětmi se náhle ocitla na ulici úplně bez peněz. Patří k prvním nájemníkům nových čtyř malometrážních bytů v sociálním bydlení Fatima.

Arcidiecézní charita Praha je vybudovala na Slaviborském náměstí Praze-Třeboradicích za podpory evropských fondů a magistrátu hlavního města Prahy. Významným partnerem se stala Městská část Praha Čakovice, která zchátralý dům přenechala Arcidiecézní charitě Praha do dlouhodobého pronájmu. Mohla se tak uskutečnit kompletní rekonstrukce domu i zahrady a čtyři bytové jednotky začaly od ledna 2020 sloužit prvním rodinám. Nové sociální byty jsou určeny především matkám s dětmi, které opouštějí azylové domy nebo jsou jinak sociálně oslabené.

Arcidiecézní charita Praha se budování sociálních bytů věnuje už od roku 2014, protože důstojné a cenově dostupné bydlení považuje za klíč k začlenění sociálně potřebných rodin do běžné společnosti.

„Sociálně znevýhodněným rodinám je nutné poskytnout nejen bydlení za dostupnou cenu, ale i podporu k tomu, aby si bydlení dokázaly udržet. Maminky v sociálních bytech se proto pravidelně scházejí se sociálním pracovníkem. Mohou společně řešit, jak vyjít s rodinným rozpočtem, jak zvládat výchovu dětí nebo jak postupovat při jednání s úřady či při hledání práce,“ popisuje metodička Eva Hradečná. Náklady na sociální práci s nájemníky sociálních bytů a v případě potřeby i materiální pomoc hradí mj. výtěžek letošní Tříkrálové sbírky.

Arcidiecézní charita Praha také zahájila spolupráci s městy, nově například s Městskou částí Praha 5. Projekt umožňuje prostřednictvím Charity pronajmout byt z obecního bytového fondu matce odcházející z azylového domu. Praha 5 takto postupně vyčlení až pět bytů a charitní pracovníci budou rodiny stále navštěvovat a pomáhat s úspěšným přechodem do normálního života.

O tom, jak je dostupnost bydlení celospolečensky důležitá, svědčí i statistika Ministerstva pro místní rozvoj: Nejenže dvanáct tisíc lidí v Česku žije bez domova, ale přes třicet tisíc rodin v Česku obývá nouzové obydlí a osmnáct tisíc rodin rekreační objekty nezkolaudované pro bydlení.

Název projektu: Sociální bydlení v Praze Třeboradicích
Registrační projektu: CZ.07.3.56/0.0/0.0/16_043/0000569
Projekt je finančně podpořen evropskými fondy a Magistrátem hl. m. Prahy.

Podpořit rodiny v tísni můžete i vy

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Každá částka dokáže pomoci.

Na co váš dar využijeme?

• maminkám s dětmi, které nemají kde bydlet, poskytneme azyl
  • obětem domácího násilí zajistíme psychoterapii
  • dětem ze sociálně slabých rodin pořídíme oblečení a školní pomůcky

Pomáhejte s námi lidem v nouzi.

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)