Jak pomáháme

V Domově svaté Rodiny pečujeme o lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Domov tvoří dvě budovy v Praze-Petřinách (Ulrychova 1874/10) a v Praze-Liboci (Libocká 6/43). Život zde běží téměř jako v běžné domácnosti. Domov je rozdělen do bytů. V každém žije nejvýše 8 osob. Členové domácnosti se podle svých možností podílejí na jejím chodu. Když to jejich schopnosti dovolí, pravidelně docházejí za prací do terapeutických dílen či do kavárny.

Pečujeme o více než 70 osob. Někteří jsou samostatnější, většina z nich potřebuje stálou asistenci. Všichni potřebují láskyplnou, vlídnou a trpělivou péči. Poskytovat takovou péči je pro naše pracovníky životním posláním. Čtvrtina z nich slouží v Domově více než 10 let. Několik kolegů dokonce pamatuje založení Domova v roce 1991.

Domov vytváří pro lidi s mentálním postižením příležitosti k práci, k udržování jejich fyzických a duševních schopností i k obyčejnému lidskému kontaktu, který je pro ně stejně důležitý jako pro zdravého člověka..

Více informací

Obyvatelé Domova se pravidelně věnují:

• práci v terapeutických dílnách
  • práci v Kavárně u svaté Rodiny
  • zdravotní rehabilitaci
  • canisterapii
  • procházkám, povídání, čtení, zpívání s dobrovolníky
  • společně podnikáme výlety, slavíme svátky
  • slavíme mše svaté v kapli Domova

Pro naše děti – klienty Domova sv. Rodiny – to je v jejich chápání a porozumění světu opravdový domov. Oni moc dobře cítí a vědí, jak se k nim kdo chová. Jsou vůči tomu velmi citliví. V Domově nacházejí vstřícné a přívětivé prostředí a zabezpečení. Nejen hmotné.

Marie Bublová, maminka Jirky

Jak nás můžete podpořit

Dar (lístek na rukama)

Finančním darem

Zajistit chod domova pro 70 lidí, kteří potřebují stálou asistenci, není jednoduché. Můžete nám v tom pomoci.

Ruce

Nákupem výrobku

V terapeutických dílnách tvoří klienti keramiku, tkají bytové doplňky či vyrábějí betlémy. Budou rádi, když si jejich výrobky koupíte.

Šálek kávy

Návštěvou kavárny

Obslouží vás lidé s mentálním postižením. Naplní váš hrnek lahodnou kávou a srdce dobrým pocitem za to, že jste jim dali šanci.

Zaměstnanec

Dobrovolnou prací

Můžete pomáhat pravidelně? Rádi někomu čtete, zpíváte, vyprávíte? Rádi chodíte na procházky? Možná je vaše místo právě u nás.

Naše výrobky z terapeutických dílen

V keramické, tkalcovské, dřevařské a výtvarné dílně nacházejí lidé s mentálním postižením užitečné a smysluplné zaměstnání. Práce v dílnách je pro ně zdrojem radosti a sebevědomí. Pomáhá jim udržovat motorické schopnosti, a tak zůstat soběstační co nejdelší dobu.

Výrobky můžete zakoupit v naší Kavárně u svaté Rodiny v Ulrychově 1874/10 v Praze 6.

Kavárna u svaté Rodiny

Přijďte si vychutnat dobrou kávu a zákusek nebo sklenku vína. V kavárně nebo její zahradě pod korunami vzrostlých stromů prožijete klid a pohodu.

Návštěvou kavárny podpoříte dobrou věc. Lidé s mentálním postižením v kavárně obsluhují hosty a pomáhají v kuchyni. Díky vám se budou cítit užiteční.

Kavárna u svaté Rodiny:
Ulrychova 1874/10, Praha 6 – v blízkosti metra a tramvajové zastávky Petřiny
Otevřeno každý všední den od 13 do 18 hodin.

Historie

Domov svaté Rodiny založila v roce 1991 ve spolupráci s Charitou řádová sestra Akvinela Ludmila Loskotová z Kongregace Školských sester de Notre Dame.

Domov v Ulrychově ulici v Praze-Petřinách byl prvním pobytovým zařízením v hlavním městě s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením, které byly dříve izolovány v ústavech v odlehlých částech republiky.

Kapacita domova nestačila zájmu. V roce 2000 byl domov rozšířen o zrekonstruovaný objekt v Libocké ulici v Praze-Liboci. Azyl zde našlo dalších 40 osob.

Na začátku roku 2018 se Domov svaté Rodiny sloučil s Arcidiecézní charitou Praha, a začlenil se tak do sítě charitních sociálních služeb.

Více informací

Ing. Pavel Kopka

ředitel Domova sv. Rodiny pro lidi s mentálním postižením

235 002 532 (po-pá: 8-16.30 hod)

Stálá služba Petřiny

Ulrychova 1874/10, Praha-Petřiny

733 741 031 (nepřetržitě)

Stálá služba Liboc

Libocká 6/43, Praha-Liboc

733 741 032 (nepřetržitě)

Aktuálně

Pomoc lidem s postižením

12. 2. 2021

Podpořili jsme umělce s mentálním a duševním onemocněním

Pomoc lidem s postižením

13. 1. 2021

Mobilní tým naočkoval obyvatele Domova svaté Rodiny

Aktuálně ze sociálních služeb

27. 10. 2020

Nová strategie v boji proti covid-19: Charitní domovy vybaveny testovacími přístroji

Aktuálně ze sociálních služeb

26. 10. 2020

Generální vikář Jan Balík: Děkuji za vaši službu v první linii

Podpořit Domov sv. Rodiny můžete i vy!

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Každá částka dokáže pomoci.

Na co váš dar využijeme?

• Zajistíme lidem s postižením pravidelnou canisterapii.
  • Nakoupíme materiál pro terapeutické dílny.
  • Vezmeme klienty na výlety a na dovolenou.
  • Zaplatíme náklady na provoz domů (energie, opravy atd.).

Pomáhejte s námi lidem v nouzi.

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)