Jak pomáháme

Naším typickým klientem je člověk, který po úrazu nebo nemoci ochrnul a čerstvě si zvyká na život s invalidním vozíkem. Pomáháme i lidem, kteří s postižením žijí již déle a rádi by získali větší soběstačnost. V Centru Fatima najdou odbornou pomoc. Naučí se, jak tělesné postižení v každodenním životě zvládat a jak mít svůj život opět pod svou kontrolou.

V našem Centru najde člověk s postižením na přechodnou dobu domov a specializovanou péči, díky které se dokáže opět zapojit do běžného života. Naučí se zvládnout sebeobsluhu, péči o domácnost, pohyb na invalidním vozíku a mnoho dalších dovedností.

Spolu s novými dovednostmi získává i sebejistotu, že novou životní situaci zvládne. Vyrovnává se s úrazem či nemocí psychicky. Pasivitu a bezradnost vystřídá aktivní přístup k řešení praktických problémů, které život s postižením přináší.

Největším přínosem Centra je zaměření na budoucí soběstačnost člověka. Snažíme se co nejvíc simulovat situaci, jaká nastane po návratu domů. S využitím nových dovedností a osobní asistence jsou naši klienti opět ekonomicky aktivní, zakládají rodiny, sportují, naplňují své životní sny.

Centrum Fatima je průkopníkem tohoto druhu služby v tuzemsku a za více než dvacet let svého fungování získalo bohaté zkušenosti se všemi typy postižení a následné sociální rehabilitace. V Praze je jediným centrem s nabídkou dlouhodobých pobytů, kterou využívají lidé z celé České republiky starší 18 let.

Sídlíme na Slaviborském náměstí v Praze-Třeboradicích, před domem zastavuje nízkopodlažní autobusová linka MHD. Bezbariérový je celý dům včetně koupelny s pomůckami, které si klienti mohou vyzkoušet předtím, než si je případně pořídí domů. Máme cvičnou kuchyni a velkou klidnou zahradu. Stálým obyvatelem domu je přátelský labradorský retrívr Jimmy.

Bydlím doma s rodiči a do Fatimy jezdím každý rok na několik týdnů. Získávám tu kontakt s novými lidmi – pracovníky, ale i s jinými klienty. Největším přínosem je pro mě to, že se zlepšuji ve schopnosti plánovat a organizovat si svůj čas. Dává mi to větší svobodu rozhodovat se sám za sebe.
David, 23 let

David, 23 let, klient Centra pro tělesně postižené Fatima

Jak to funguje

Centrum je otevřené i pro krátkodobé pobyty, klienti tu ale nejčastěji zůstávají půl roku až rok. Po příchodu k nám lidé většinou potřebují nepřetržitou péči včetně medikace. Po dlouhodobé sociální rehabilitaci jsou schopni se o sebe postarat s plánovanou osobní asistencí. Získávají zpět samostatnost, a tedy kontrolu nad svým životem.

„Práce nás nesmírně baví, protože můžeme být u toho, když se člověku po úrazu začne vracet chuť do života. Ročně projde centrem asi 20 osob a s každým pracujeme velmi intenzivně a individuálně podle jeho potřeb,“ říká Sylvie Smidová, ředitelka Centra pro tělesně postižené Fatima.

Náš úzce specializovaný tým zkušených sociálních pracovníků a asistentů se zaměřuje na psychickou podporu klientů stejně jako na nácvik konkrétních dovedností pro budoucí samostatný život.

Stáhněte si dokumenty

Sylvie Smidová, DiS.

ředitelka Centra pro tělesně postižené

Aktuálně

Domov sv. Rodiny je domovem až do konce Pomoc lidem s postižením

6. 5. 2019

Domov sv. Rodiny je domovem až do konce

Obdarujte o Vánocích nejen své blízké. Darujte pomoc i lidem s tělesným postižením Pomoc lidem s postižením

29. 11. 2018

Domov sv. Rodiny je domovem až do konce Pomoc lidem s postižením

14. 2. 2018

Arcidiecézní charita Praha a Domov sv. Rodiny: Dobré dílo se propojuje

Nabídka služeb pro lidi trpící roztroušenou sklerózou Pomoc lidem s postižením

17. 6. 2013

Nabídka služeb pro lidi trpící roztroušenou sklerózou

Podpořit Centrum Fatima můžete i vy!

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Každá částka dokáže pomoci.

Na co váš dar využijeme?

• Obnovíme kompenzační pomůcky, které dosloužily.
  • Zajistíme klientům doprovod při obchůzkách mimo Centrum.
  • Uspořádáme pro klienty grilování a zabíjačku.
  • Zaplatíme náklady na provoz domu (energie, opravy atd.).

Pomáhejte s námi lidem v nouzi.

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)